Erişilebilirlik

Obama’nın Kararı Hollande’ı Zora Soktu


Amerika Başkanı Barack Obama’nın Suriye’ye müdahale konusunu Kongre’nin oyuyla kararlaştıracağını açıklaması üzerine yalnız kalan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, muhalefetin eleştiri oklarınının hedefi oldu. Amerika Kongresi’nin Perşembe, Fransız parlamentosu’nun ise Çarşamba günü konuyu görüşecek olması Hollande’ı zor durumda bıraktı. Muhalefetin ‘oylama yapılsın’ çağrılarına da kayıtsız kalamayan Hollande, Çarşamba günü oylama olmadan görüşme yapılmasına karar verdi.

Muhalefet parlamento kararı istiyor

İngiliz Parlamentosu’nun veto kararının ardından, Obama’nın da Kongre’ye danışacağını açıklaması Hollande’ı eleştirilerin hedefine oturttu. Fransa’da en sağdan, en sola tüm siyasi partiler, eleştirinin dozunu artırarak, Fransa’nın da parlamento kararı almasını istedi.

Ana muhalefet lideri UMP Genel Başkanı Jean François Cope, "BM kararı olmadan Suriye’ye müdahale olmamalı" dedi. Sarkozy’nin Libya’ya müdahalesi sırasında Başbakanlık yapan François Fillon da, "Hollande parlamentonun açık desteği olmadan savaşa gidemez" diyerek oylama çağrısı yaptı.

MODEM Başkanı François Bayrou, Hollande’a açık mektubunda, "Suriye’ye müdahale, dünyada politik İslamı şirketleştiren radikal örgütlere güç verecektir" dedi. MRC lideri, eski sosyalist bakan Jean-Pierre Chevènement, " Fransa’nın bir din savaşına girmekte hiçbir çıkarı yoktur. Fransa dini topluluklar arasındaki sivil savaşa girmektense, toplumlar arası arabulucu rolünü oynamalıdır. Obama kimyasal silahları kırmızı çizgi ilan ederek kendi kendini tuzağa düşürdü" diye konuştu.

Komünist Parti FCP lideri Pierre Laurent ise, Suriye’de bir savaşa kesin dille karşı olduklarını açıkladı. Merkez sağ UDI lideri Jean Louis Barloo da Hollande’ı Suriye müdahalesini parlamento kararı ile yapma çağrısını yineledi.
UMP’li eski bakan Bruno Le Maire, "Fransa Amerika’nın kuklası oldu. Güç kullanma en son çare olmalı. Ben Irak’a müdahale sırasında diplomat olarak görev yaptım. Biz karşı çıktık ve bugün bizim haklı olduğumuz ortaya çıktı. Irak’taki gibi olmaması için, tüm deliller kamuoyuna açıklanmalı. Operasyonun meşruiyeti açısından bu çok önemli. Fransa Amerika’nın kuklası olmaktan çıkıp kendi stratejisini belirlemeli" diye konuştu.

"Hollande İzole Oldu"

Fransız medyası ‘Hollande tümüyle izole oldu’ ifadesini kullanırken, bir araştırma şirketinin Fransızların yüzde 64’ünün Suriye’ye müdahaleye karşı olduğunu ortaya koyan anketi de Elysee’yi kaygılandırdı.

Fransız Anayasası’nın 35’inci maddesi, Cumhurbaşkanı’na ‘yurtdışına yapılacak bir operasyon 4 ayı geçmediği sürece’ parlamento oyunu zorunlu kılmıyor. Hollande da, Çarşamba günü, yani Amerikan Kongresi’nden bir gün önce oylamaya gitmeyi istemiyor.
Pazartesi günü Başbakan Jean Marc Ayrault Meclis temsilcilerini kabul ederek muhalefete hükümetin görüşlerini aktaracak. Ardından Çarşamba günü Fransız Parlamentosu toplanarak Ayrault’nun sunuşunun ardından ‘oylama yapılmaksızın’ Suriye’ye müdahale konusunu tartışacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG