Erişilebilirlik

Obama Kongre'nin Onayını Almayabilir


Obama Suriye'ye Müdahale İçin Kongre'nin Onayını Almayabilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Anayasaya göre savaş yetkisi Kongre'nin elinde olsa da 40 yıl önce çıkarılan Savaş Yetkisi Yasası, askeri bir harekat başlatırsa başkanın 48 saat içinde Kongre’ye bilgi vermesini gerektiriyor

Amerikan anayasası başkanın başkomutan olduğunu belirlerken, savaş ilanı kararını ve savaşa kaynak ayırma görevini Kongre’ye bırakıyor. Ayrıca 40 yıl önce çıkarılan Savaş Yetkisi Yasası, askeri bir harekat başlatırsa başkanın 48 saat içinde Kongre’ye bilgi vermesini gerekiriyor. Amerikan askerlerinin Kongre’nin onayı olmadan 60 günden uzun bir süre operasyona devam etmesi de yasak.

Savaş Yetkisi Yasası bugüne kadar başkanlar ve Kongre arasında hep tartışma nedeni oldu. Başkanlar defalarca Kongre liderleriyle görüşerek operasyonlar başlattı ancak bunların birçoğunda Kongre’nin onayına başvurmadı.

Boston Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Profesör Michael Corgan, Başkan Obama’nın Suriye’ye saldırma kararı alma konusunda büyük serbestliğe sahip olduğunu söylüyor: “Sorun yaşamadan kararını uygular. Eğer hızlı karar alırsa oldu bittiye getirebilir. Deyim yerindeyse özür dilemek izin almaktan kolay olur. Yani eğer Başkan hızlı hareket ederse olabilir. Elimizdeki modern silahlar bizde hızlı hareket edip, hedefi vurup, geri çekilme yanılsaması yaratıyor.`

Corgan’a göre Obama kararını sorun yaşamadan uygulayabilir. Uzman Obama’nın müdahaleyi oldu bittiye getirebileceğini, özür dilemenin izin almaktan daha kolay olduğunu söylüyor. Corgan modern silahların, bizde hızlı hareket edip, hedefi vurup, geri çekilme konusunda yanılsama yarattığına dikkat çekiyor.`

2 yıl önce de Başkan Obama Birleşmiş Milletler kararlarını destekleyerek Libya’nın bombalanmasına katılmış, ancak Kongre’nin onayına başvurmamıştı.

Ancak Suriye’ye saldırı konusunda BM kararı yok ve Amerika bu nedenle sırtını İngiltere ve Fransa gibi müttefiklerine dayamak zorunda kalabilir.

Üst düzey bir dışişleri yetkilisi “Başkan Obama’nın durumu değerlendirdiğini ve nasıl ilerleneceği konusunda sorumlu bir karar vereceğini” söyledi.

Başkan Obama geçen hafta CNN’ne savaşta uluslararası hukukun gerektirdiği kurallar olduğunu söylemişti.

Başkan Obama “kimyasal silahların yoğun olarak kullanıldığını görürsek, bu Amerika’nın temel ulusal çıkarlarıyla ilgilidir. Bu, hem kitle imha silahlarının yayılmasını önleme hem de müttefiklerimizi ve bölgedeki üslerimizi korumakla ilgilidir” demişti.

Başkan konuşmasına “bu ne kadar zor olursa olsun Amerika’nın ilgilenmesi gereken bir sorun ve umarım tüm uluslararası kamuoyu da buna katılır” diyerek devam etmişti.
.

Boston Üniversitesi’nden Profesör Corgan, Suriye’nin saldırısının Amerika’yı harekete geçmek zorunda bıraktığını söylüyor: “Bir şey yapmak zorundayız, yoksa bölgede hiç saygınlığımız kalmaz.”

Uzmana göre bir şey yapılmaması durumunda Amerika’nın bölgede saygınlığı kalmayabilir.

Henüz Amerika’nın müdahalesi konusunda bir karar alınmadı. Doğu Akdeniz’de konuşlanmış Amerikan gemilerinden füze saldırısı yapılmasının seçenekler arasında olduğu bildiriliyor. Başkan Obama’nın 2008 Başkanlık seçimlerinde rakibi olan Cumhuriyetçi Senatör John McCain’in de aralarında olduğu bazı siyasetçiler saldırının sınırlı tutulması çağrısı yapıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG