Erişilebilirlik

'ABD Stratejik Hedefleri Vurmalı'


'ABD Stratejik Hedefleri Vurmalı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü’nden David Schenker, olası bir askeri müdahalede Suriye hükümetinin ana askeri hedeflerinin vurulması gerektiğini savunuyor

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü’nden David Schenker, olası bir askeri müdahalede Suriye hükümetinin ana askeri hedeflerinin vurulması gerektiğini savunuyor: "Ben bu fırsatı Esat rejimini zayıflatmak için, isyancılara yardım edecek güçler dengesini değiştirmek için kullanırdım. Bundan dolayı vurulacak hedefler arasında da yalnızca kitle imha silahlarının değil, uçaklar, havaalanları, füzeler ve diğer stratejik silahların da bulunması gerekiyor."

Amerikan kamuoyunun Suriye’ye askeri müdahaleye sıcak bakmadığını hatırlatan Schenker, yine de kimyasal silahlar konusunda Başkan Barack Obama’nın daha önce açıkladığı kırmızı çizginin geçilmesi yüzünden, müdahalenin bir zorunluluk haline geldiğini savunuyor: "Kamuoyu yoklamaları, Amerikalılar’ın ezici bir çoğunlukla her türlü müdahaleye karşı olduğunu gösteriyor. Dünyanın petrol ve doğal gaz rezervlerinin yarısının üzerinde otursalar bile istemiyorlar, konunun Amerika’yla ilgisi olmadığını düşünüyorlar. Amerikalılar savaştan yoruldu. Irak’ta ve Afganistan’da çok can kaybettik, çok masraf yaptık. Amerikalılar’ın çoğu ekonomiyi güçlendirmek ve dış sorunlardan uzak durmak istiyor."

Uzman ayrıca Suriye’nin müttefiki İran’ın Amerika’nın tepkisini yakından izlediğine, bu tepkiler ışığında kendi nükleer programının geleceği konusunda hesaplar yaptığına da dikkati çekiyor: "Eğer Başkan Obama kırmızı çizgi belirleyip de bu çizgi aşıldıktan sonra bir adım atmazsa, İran’ın bundan alacağı açık mesaj Washington’un kırmızı çizgilerinin bir şey ifade etmediği olur. Bu da İran’ın şu andakinden daha sorumsuzca davranmasıyla sonuçlanır."

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG