Erişilebilirlik

İngiltere BM'e Suriye Karar Tasarısı Sunuyor


İngiltere Savunma Bakanı Philiph Hammond ve Genelkurmay Başkanı Londra'da Başbakan David Cameron ile görüştükten sonra başbakanlıktan çıkarken
İngiltere Savunma Bakanı Philiph Hammond ve Genelkurmay Başkanı Londra'da Başbakan David Cameron ile görüştükten sonra başbakanlıktan çıkarken
İngiltere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Suriye hükümet kuvvetleri tarafından yapıldığı bildirilen kimyasal silah saldırısını kınayan ve “Suriye'deki sivillerin korunması için gerekli önlemlerin alınması yetkisi" isteyen bir karar tasarısı sunuyor.
Rusya, karar tasarısına erken olduğu gerekçesiyle karşı çıktı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vladimir Titov İngiltere’den BM denetçilerinin çalışmalarını tamamlaması ve raporlarını sunmasını beklemesini istedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon BM heyetinin çalışmalarını tamamlamak için zamana ihtiyacı olduğunu belirtirken, Suriye’deki durumla ilgili Güvenlik Konseyine birlik içinde olmaları çağrısında bulundu.

Öteyandan Birleşmiş Milletler'e bağlı silah denetçileri güvenlik gerekçesiyle ara verdikleri ve geçen hafta Şam yakınlarında kimyasal saldırı düzenlendiği bildirilen yerlerdeki incelemelerine bugün kaldıkları yerden devam ettiler.

ABD Savunma bakanı Chuck Hagel BBC’ye verdiği demeçte bölgedeki Amerikan kuvvetlerinin Başkan Obama emir verir vermez Suriye’yi vurmaya hazır olduğunu söyledi. Hagel bölgeye Obama hangi askeri seçeneği seçerse seçsin bunu yerine getirecek yeterlikte kuvvet yığdıklarını belirtti.

Beyaz Saray da Başkan Obama’nın Suriye’ye bir karşılık verilmesi kararı aldığını ve bunun nasıl olacağını belirlemek için ulusal güvenlik ekibiyle birlikte çalıştığını açıkladı.
Batılı güçlerin Suriyeli muhaliflere Devlet Başkanı Beşar Esat’a bağlı kuvvetlere birkaç gün içinde askeri saldırı düzenlenebileceğini bildirdikleri haber veriliyor.

İstanbul’da Batılı güçlerin temsilcileri ve Suriye Ulusal Koalisyonu arasında yapılan bir toplantıya katılan kaynaklar Reuter haber ajansına muhalefete askeri müdahalenin Esat rejimini yeniden kimyasal silah kullanmaktan caydırmak için önümüzdeki birkaç gün içinde düzenleneceğinin söylendiğini açıkladı.

İstanbul’da bir otelde yapılan toplantıya Ahmet Cerbe başkanlığındaki Suriye Ulusal Konseyi yetkilileriyle 11 ülkeden oluşan “Suriye’nin Dostları” grubunun temsilcileri katıldı. Toplantıda Amerika’nın Suriye Büyükelçisi Robert Ford da hazır bulundu.

Öteyandan Amerika, Avrupa ve Orta Doğu’daki müttefik ülkelerin üst düzey komutanları bir savaş konseyi oluşturmak üzere Ürdün’de biraraya geldi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG