Erişilebilirlik

Almanya Suriye Konusunda Ne Yapacak?


Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullanılması sonrası ortaya çıkan dehşet verici görüntülerin ardından uluslararası tepkilerin nasıl olabileceği sorusu Almanya’nın da gündeminde bir numaralı konu. Ancak yaklaşan seçimler öncesinde iktidardaki Hristiyan demokratlarla liberallerin, Suriye'ye askeri müdahaleye katılmak istemediği, muhalefetteki SPD, Yeşiller ve Sol Parti’nin ise askeri müdahaleye tümüyle karşı çıktığı dikkati çekiyor. Libya krizi sırasında çekimser kalan Alman hükümetinin bu seferki çizgisi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat rejiminin kimyasal silah kullandığının BM yetkililerince doğrulanması durumunda askeri müdahaleye siyasi destek verilmesi yönünde. Almanya, Libya’nın eski lideri Kaddafi’ye yönelik askeri müdahale kararı oylanırken BM’de çekimser kalmış, bu tavır batılı devletlerde büyük tepkilere neden olmuştu.

Benzer bir durumun tekrarlanmasını ve Almanya’nın dış politikada izole edilmesini engellemek isteyen Başbakan Angela Merkel, BM denetçilerinin iddiaları doğrulaması halinde bunun cezasız kalmaması gerektiğini açıkladı. Ancak hemen ardından hem dışişleri bakanlığı hem de Merkel’in partisi itidal çağrısı yaparak, Almanya’nın askeri müdahelede yer almayacağını açıkladı. Federal Dışişleri Bakanlığı sözcüsü kimyasal silahların kullanılmasının doğrulanması durumunda Almanya'nın bundan sonuçlar çıkaracak ülkeler arasında yer alacağını ifade etti, ancak aynı zamanda sağduyulu davranılmasını istedi. Ekonomik İşbirliği Bakanı Dirk Niebel de ‘Alman ordusunun olası askeri bir operasyonda yer almayacağını çok net bir şekilde ifade edebilirim’ şeklinde konuştu.

Federal seçimlere tam 25 gün kala konu partilerin mitinglerine de yansıyor. Sosyal Demokrat Parti SPD'nin başbakan adayı Peer Steinbrück, Suriye'ye askeri müdahaleye barışı sağlayamayacağı için karşı olduğunu, bir operasyon durumunda ise Almanya'nın kesinlikle çekimser kalması gerektiğini kaydetti. Yeşiller ve Sol Parti de askeri harekat yapılmasına olumlu bakmıyor. Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger, Suriye'ye müdahale durumunda Türkiye'deki Alman Patriot füzeleri ve yaklaşık 300 Alman askerin geri çekilmesini talep etti.

Bu arada Alman güvenlik ve terör uzmanları olası bir askeri müdahale sonrasında batılı ülkelerde terör eylemleri yapılabileceğini ve özellikle Almanya'nın hedef olabileceğini öne sürüyor. Almanya’dan Afganistan, Pakistan ve Suriye’deki cihadist gruplara katılanların sayısının son yıllarda giderek arttığı gözlemleyen Alman dış istihbaratından sorumlu BND, patlayıcı madde hazırlama ve silah kullanımı gibi konularda eğitilen bu kişilerin Almanya’ya geri dönerek terör eylemi yapabilecekleri görüşünde. Güvenlik birimlerinin verilerine göre son bir yıl içinde 120’den fazla radikal İslamcı Almanya’dan Suriye’ye giderek oradaki gruplara katıldı.

Öte yandan yapılan anketlere göre Alman kamuoyu Suriye’ye askeri müdahale tartışmalarında siyasetin çizgisine paralel görüşlere sahip. Bugün Bild gazetesinde yayınlanan bir ankete göre halkın yüzde 53’ü kimyasal saldırıya yanıt olarak askeri müdahaleye destek veriyor. Ancak ankete katılanların yüzde 66’sı Alman ordusunun müdahalenin dışında kalmasını istiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG