Erişilebilirlik

Mısır'da Geçici Hükümet Kuruldu


Kahire'de sabaha kadar polisle çatışan Mursi yanlısı göstericiler
Kahire'de sabaha kadar polisle çatışan Mursi yanlısı göstericiler
Mısır’da ordunun desteğindeki geçici hükümet Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesinden iki hafta sonra yemin ederek göreve başladı. Hükümet, Mursi destekçileriyle güvenlik güçleri arasında en az yedi kişinin öldüğü ve 261 kişinin de yaralandığı çatışmaların ardından açıklandı. Liberal politikacılar ve teknokratlardan oluşan yeni hükümet geçici başbakan Hazım el-Belavi’nin başkanlığında kuruldu.

Geçici hükümette savunma bakanı General Abdülfettah el-Sissi dahil eski yönetimde görev yapmış yedi bakan yeralıyor. Sağlık, enformasyon ve çevre bakanlıklarına kadın bürokratlar atandı.

Yeni kabinede İslamcı partilerden politikacılar yer almıyor. Mursi'nin görevine iade edilmesini isteyen Müslüman Kardeşler, geçici yönetimin yasadışı olduğunu ve ordunun desteğindeki siyasi sürece katılmayacağını bildirdi.

Öteyandan Kahire’nin ana caddelerinde Pazartesi gecesi başlayan çatışmalar Salı günü sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Polis, olaylar sırasında göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanırken, protestocular güvenlik güçlerine taşla saldırdı. Polisin gazla müdahalesi sonucu geri çekilen protestocular, Kahire’deki Ramses Meydanı ve bir köprüyü trafiğe kapattı.

Prostestolar, Mursi’nin bağlı olduğu Müslüman Kardeşler'in kalelerinden biri olarak bilinen Rabia'tül Adeviye Camii önünde toplanan kalabalığın oturma eylemiyle başlamıştı.
Ülke genelinde devam eden protestoların yaşandığı kentler arasında İskenderiye de yer alıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG