Erişilebilirlik

Mısır'da Başbakanlık Krizi


Kahire'nin banliyölerinden Nasır City'de gösteri yapan Mursi yandaşları
Kahire'nin banliyölerinden Nasır City'de gösteri yapan Mursi yandaşları
Mısır’da kimin başbakan olacağı konusunda derin görüş ayrılığı devam ederken devrik cumhurbaşkanı Mursi’nin yandaşları ve karşıtları rakip gösteriler için yeniden toplandı.
Gösteriler iki gün önce 36 kişinin öldüğü ve 1,000’i aşkın kişinin öldüğü sokak çatışmalarını izliyor.

Cumhurbaşkanı Adli Mansur Nobel ödülü sahibi muhalefet lideri Muhammet ElBaradey’i başbakanlığa atama kararını geri aldı.
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, görüşmelerin hala sürdüğünü, ElBaradey’in atamasının kesinleşmediğini söyledi.
İlk haberlerde Muhammet ElBaradey’in Cumartesi sabahı geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından görevlendirildiği ve yemin ederek başbakanlık görevine başlayacağı bildirilmişti.

Ancak Müslümen Kardeşler’in aksine ordu müdahelesini destekleyen aşırı muhafazakar selefilerin Nur partisi ElBaradey başbakan olursa desteğini çekme tehditinde bulundu.
Nur partisi Elbaradey'in başbakan olduğu bir koalisyon hükümetine asla katılmayacaklarını bildirdi.

İslamcı gruplar aşırı laik buldukları Elbaradey’e şiddetle karşı çıkıyor.
Ne kadar süreceği belli olmayan geçiş döneminde başbakan olayğünstü yetkilere sahip olacak; cumhurbaşkanı ise daha çok sembolik bir lider rolü üstlenecek.

Obama: ‘Kutuplaşma kaygı verici’

Washington’da bir açıklama yayınlayan Başkan Barack Obama, Mısır’daki durumu Ulusal Güvenlik Dairesi’yle görüştüğünü açıkladı. Obama, Mısır’da devam eden kutuplaşmadan kaygı duyduğunu açıkladı.
Obama ayrıca Amerika’nın Mısır’da hiçbir Mısırlı siyasi parti ya da grupla ittifak kurmadığını, destek vermediğini, bu yönde Mısır’da çıkan iddiaların yanlış olduğunu bildirdi.

Müslüman Kardeşler’den Barışçı Gösteri Çağrısı

Son şiddet olaylarına rağmen Müslüman Kardeşler, destekçilerinden gösterilerini barışçı düzeyde tutması çağrısında bulunuyor. Hareketin ruhani lideri Muhammet Bedii, Mursi görevine iade edilinceye kadar destekçilerinden meydanlar ve sokaklarda gösteri düzenlemeye devam etmesini istedi.

Gözaltında olduğu bildirilen Bedii’nin açıklama yapması şaşkınlık yarattı. Müslüman Kardeşler’in birçok liderinin gözaltında olduğu tahmin ediliyor. Muhammet Bedii’nin yardımcısı Hayrat el Şatir de Cuma günkü gösterilerin ardından gözaltına alınmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG