Erişilebilirlik

Mısır'da Gergin Bekleyiş


Tahrir Meydanında Mursi karşıtı gösteriler devam ediyor
Tahrir Meydanında Mursi karşıtı gösteriler devam ediyor
Mısır’da İslamcı hükümet ve ordu birbirlerine ülkeyi korumak için kan dökmeye hazır oldukları uyarısında bulundu.

Ordunun verdiği ültimatomun süresinin dolmasına birkaç saat kala reformcu lider Muhammed el-Baradey, El Ezher Üniversitesi başkanı ve Kıptiler'in dini lideri Genelkurmay Başkanı ile biraraya geldi.

Genelkurmay Başkanı Korgeneral Abdül Fettah el-Sisi Çarşamba sabahı yaptığı açıklamada ordunun teröristler ve çılgınlara karşı ülkeyi savunmaya ve kan dökmeye hazır olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi ise Salı günü Mısır halkına hitaben yaptığı televizyon konuşmasında istifa etmeyeceğini açıkladı ve siyasi krize müdahale ettiği gerekçesiyle ordudan da ültimatomunu geri çekmesini istedi.

Bir yılı aşkın bir süre önce demokratik yolla seçildiğini vurgulayan Mursi, istifa çağrılarına rağmen anayasal yükümlülüklerini uygulamaya devam edeceğini söyledi.

Mısır ordusu, muhalifleriyle görüş ayrılıklarını gidermemesi durumunda kendi ‘yol haritasını’ uygulamaya koyacağı uyarısında bulunarak Mursi’ye 48 saat süre tanımıştı. Ültimatomun süresi bugün doluyor.

Mısır basınına sızan ültimatom uyarınca ordu, anayasayı askıya almayı, parlamentoyu feshetmeyi ve geçici yönetim kurmayı planlıyor.

Cumhurbaşkanı Mursi’nin de bağlı olduğu Müslüman Kardeşler hareketinin taraftarları, liderlerini hedef alacak darbe girişimine karşı tankların önünde duracakları ve şehit olmaya hazır oldukları mesajı veriyor.

Mısır’da Mursi'yi destekleyenler ve laik muhalefetin düzenlediği gösteriler gece boyunca devam etti. Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda toplanan muhalefet Mursi’ye istifa çağrısı yapıyor. Başkentin bir başka semtinde toplanan İslamcılar ise Cumhurbaşkanı Mursi’ye destek veriyor.

Kahire’de dünkü çatışmalarda en az 23 kişinin öldüğü bildiriliyor.

Başkan Barack Obama, Pazartesi günü Muhammet Mursi’yi telefonla aramış ve muhalefet eylemcilerinin çağrılarını ciddiye almasını istemişti. Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de krize barışçı, siyasi çözüm çağrısı yaptı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG