Erişilebilirlik

Protestolar da Polis Müdahalesi de Gece Boyunca Sürdü


İstanbul 15 Haziran’ı 16 Haziran’a bağlayan geceyi ayakta geçirdi. Polisin Taksim Gezi Parkı’na müdahalesinin ardından sokaklara çıkan binlerce İstanbullu kentin çeşitli noktalarından Taksim’e yürümeye çalıştı. En büyük kalabalık Kadıköy’de toplandı. Kadıköy rıhtımda toplanan kitle, daha sonra Boğaziçi Köprüsü yoluna çıktı. Fikirtepe taraflarında polis tarafından yolu kesilen grup, TOMA’nın gaz bombalı müdahalesiyle bir süre bekledi. Bir süre sonra küçük gruplar yan yollardan polis barikatını aştı. Ardından da sabaha doğru büyük grup, önce bekledi. Sonra küçük gruplar halinde barikatı aşan protestoculara, Altunizade ve Köprü üzerinde tazyikli su ve biber gazlı müdahale olsa nispeten küçük bir grup, Avrupa yakasına geçmeyi başardı.

Benzer olaylar Okmeydanı, Kartal ve Gazi mahallesinde de meydana geldi. Polis sık sık toplanan grupları dağıtmak için gaz bombası ve tazyikli su kullandı. Mecidiyeköy’de Jandarma’ya ait TOMA’lar da görev yaptı. Olaylar sırasında E-5 üzerinde bazı araçlar ateşe verildi.

Gece boyunca polisin en sert müdahalede bulunduğu bölge ise Taksim’in hemen komşu semtleri Harbiye, Kurtuluş, Pangaltı, Osmanbey ve Cihangir oldu. Polis orantısız şiddetine rağmen evlerine geri dönmeyen protestocular, sabahın ilk ışıklarına kadar zaman zaman dağılıp sonra yeniden toplanarak sokaklardan ayrılmadı.

İstanbul Valisi: ‘Provokasyona kapılmayın’

Olaylarla ilgili Twitter üzerinden kamuoyuna bilgi veren İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, vatandaşlara itidalli olmaları yönünde çağrı yaptı.

Sosyal medyada yanlış fotoğraflarla provokasyon yapıldığını söyleyen Mutlu, “yabancı basında çıkan "Taksim'de yaralıların cok olduğu ve özellikle çocukların yaralandığı" haberlerine lütfen itibar etmeyin Toplam 44 yaralı vardır ve ağır olan hiçbir yaralı yoktur. Bütün yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

İnsan hakları ihlalleriyle ilgilenen Avukat Efkan Bolaç ise gece boyunca çok sayıda gözaltı yapıldığını ancak gözaltına alınan kişilerin tespitini yapmakta zorluk çektiklerini söyledi.

Gazdan Alman Yeşiller Partisi lideri de etkilendi

Akşam Gezi Parkı’na yapılan müdahalenin ardından protestocuların sığındığı Divan Otel’de de gece boyunca gerginlik sona ermedi. Polisin sık sık çevresine gaz bombası attığı otelde kalanlar da gazdan etkilendi. Gazdan etkilenenler arasında Alman Yeşiller Partisi’nin Eş Başkanı Claudia Roth da vardı. Alman televizyonlarına konuşan Roth, polisin kadın çocuk demeden biber gazı kullandığını ve kentin savaş yerine döndüğünü söyledi.

Polisin müdahalesini engellemek için Divan Otelin önüne gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu de gaz bombasına maruz kaldı. Divan Oteli’nin önünde bulunan bir başka CHP’li Amasya milletvekili Ramis Topal da Halk TV’ye yaptığı açıklamada polisin müdahalesi sonucu burnunun kırıldığını söyledi.

Otopside kafatasından mermi çıkan Sarısülük’ün cenaze töreni Ankara’da

Ankara’da 1 Haziran’da çıkan olaylarda yaralanan ve 14 gün yoğun bakımda tedavi gören Ethem Sarısülük, dün öldü. Bir göstericinin attığı taşla yaralandığı iddia edilen Sarısülük’ün otopsi raporunda kafatasında mermi çekirdeğine rastlandığı yer aldı. Zaten olay sonrası medyada yer alan görüntülerde de kalabalığın ortasında kalan bir polis memurunun önce bir göstericiye tekme attığı sonra geri çekilirken silah kullandığı görülüyordu. Sarısülük’ün bugün yapılacak cenazesinin hükümet karşıtı bir gösteriye dönüşebileceği konuşuluyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG