Erişilebilirlik

Taksim Protestoları Devletin Zirvesinde Farklı Algılanıyor


Taksim Gezi Parkı Protestoları birinci haftasını tamamladı. Türkiye geneline yayılan gösteriler yoğunluğu zaman zaman azalsa da sürüyor. Protestolar devletin zirvesinde farklı tepkilere yol açtı. “İyi niyetli olarak verilen mesajlar alınmıştır” diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, demokrasinin tanımı konusunda da Başbakan Recep Tayip Erdoğan’dan farklı bir yerde durduğunu gösterdi. Başbakan “Sandıkta bizi deviremeyenler bu yolu seçmişlerdir, 10 ay sonra milletim gereken cevabı verecektir” derken Gül’e göre “Tabii ki seçimlerle halkın iradesiyle her şey ortaya çıkar ama demokrasi sadece seçim demek değildir.”

Mesaj alındı mı alınmadı mı?

Cumhurbaşkanı Gül’ün bu değerlendirmesi Fas’ın başkenti Rabat’ta resmi ziyarette bulunan Erdoğan’a soruldu. Türkiye başbakanının sözleri iki lider arasındaki yaklaşım farkının ne denli belirgin olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi: “Mesaj alınmıştır derken aldığı mesajın içeriğini ben bilemem. Halkın iradesinin tecellisi sandıktır. Bu ifadenin önünde arkasında ne var onu da bilemiyorum.”

Kılıçdaroğlu: Gül yetkisini kullansın

Başbakan Erdoğan tarafından Gezi Parkı protestolarının büyümesinin sorumlusu olarak gösterilen ana muhalefet partisi CHP’nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Abdullah Gül’le Çankaya Köşkü’nde yaptığı görüşmede cumhurbaşkanına yetkilerini hatırlattı. Erdoğan’ın olaylarla ilgili kullandığı üslubu eleştiren Kılıçdaroğlu, Bir başbakanın 'Biz yüzde 50'yi evlerinde zor zapt ediyoruz' demesi ne demektir? Toplumu sükunete, sağduyuya davet Çatışma kültürünü beslememek gerekiyor” dedi. CHP lideri, göstericileri eylemi şiddete dönüştürmemeleri ve kamu mallarına zarar vermemeleri konusunda da uyardı.

Swoboda bu kez Erdoğan’ı eleştirdi

Türkiye’de durmaksızın devam eden gösteriler ve polisin şiddetli müdahalesi dünyanın da ilgisini yaşananlara çevirdi. Mayıs ayı başında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’la ilgili sözlerinden rahatsızlık duyarak resmi görüşmesini Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, bu kez Türkiye başbakanının “saldırgan üslubu”na tepki gösterdi.

Swoboda yazılı açıklamasında “Erdoğan kitlesel gösterileri tahrik eden bölücü konuşmaları yerine masum sivillere karşı şiddeti acilen durdurmalı ve halkı dinlemeye hazır olduğunu göstermelidir. Erdoğan'ın tavrı, maalesef, ne kendisinin ne de AKP'nin gerekli demokratikleşme hamlelerine devam etmek istediklerini göstermektedir” dedi.

Taksim’de polis yok meydan eylemcilerin

Sokakta ise tepkiler dinmek bilmiyor. Barikatlarla polisin girişine izin verilmeyen Taksim Meydanı’nda dün gece sabaha kadar eğlendiler. Gezi Parkı’nda ise yine çadırlar kuruldu, sabaha kadar nöbet tutuldu. Başbakan Erdoğan’ın “yıkacağız” dediği Atatürk Kültür Merkezi’nin çatısı da protesto eylemine sahne oldu. AKM’nin çatısına “Boyun eğme” pankartı asan eylemciler gece boyu orada kaldılar. Bu arada Kültür Bakanlığı’yla AKM’nin yenilenmesi için bir protokol imzalayan Sabancı Holding, işbirliğinin restorasyon amaçlı olduğunu, yıkım halinde geçersiz olacağını açıkladı.

Dolmabahçe’de çatışmalar gece boyu sürdü

Taksim Meydanı’ndan iki kilometre uzakta Beşiktaş Dolmabahçe’de olaylar hafta sonuna göre azalsa gece yarısına doğru Başbakanlık Ofisi’ne yaklaşmaya çalışan bir gruba polis, tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti. AKP’nin seçimlerde pek varlık gösteremediği Bağdat Caddesi’ndeki tepkiler de gece boyunca devam etti. Ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyerek ya da otomobille caddede tur atan gruplar, hükümeti istifaya çağırdı. “Başbakan Erdoğan’ın Susurluk sürecindeki sivil tepkilere gönderme yaparak “Tencere tava hep aynı hava” tepkisi de hava karardıktan sonra devam ediyor.

Yalnız İstanbul değil başkent Ankara’da da tepkiler devam ediyor. Ankara polisi, dün 3 bine yakın ODTÜ öğrencisinin Kızılay’a girişine izin vermedi. Çankaya’da çıkan olaylarda bir belediye işçisin biber gazı fişeğinin isabet etmesiyle gözünü kaybetti.

İlk ölüm haberi

Hatay’da meydana gelen Gezi Parkı gösterilerine katılan CHP Gençlik Kolları üyesi 22 yaşındaki Abdullah Cömert başına aldığı darbeler sonucu yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Doktorlardan otopsi hakkında bilgi alan CHP milletvekili Hasan Akgöl, Cömert’in iddia edildiği gibi silahla öldürülmediğini söyledi. Akgöl’ün yaralanmadan birkaç saat önce Facebook’a “3 günde sadece 5 saat uyudum. Sayısız biber gazı yedim, üç defa ölüm tehlikesi atlattım. Ve insanlar ne diyor biliyor musunuz? Ülkeyi sen mi kurtaracaksın? Evet, kurtaramasak da öleceğim” yazdığı öğrenildi.

KESK ve DİSK’ten destek eylemi

Yaklaşık 240 bin üyesi bulundan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) daha önce 5 Haziran olarak açıkladığı grev tarihini eylemlere destek vermek için bir gün öne çekti. Sokaktan yapılan “genel grev, genel direniş” çağrısına kulak veren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) de Başkanlar Kurulu’nu acil toplantıya çağırdı. DİSK, grevin ilk adımı olarak bugün 12:00-14:00 arasında işyerlerinde fiili durum yaratarak bildiri okuma eylemi yapıyor

Borsa toparlanıyor

Sokakta yaşanalar Türkiye’de piyasaları da allak bullak etti. Pazartesi günü son on yılın en sert düşüşünü yaşayan İstanbul Borsası %10.49 değer kaybetti. Cumhurbaşkanının açıklamaları ise sakinleşen Borsa, bugün yeniden yükselişle başladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG