Erişilebilirlik

Türkiye’deki Protestolar Üçüncü Gününde


Başbakan Erdoğan, İstanbul’da Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesini protesto edenlere polisin şiddetli tepki göstermesiyle ülke geneline yayılarak hükümet karşıtı eylemlere dönüşen gösterilerle ilgili sert konuştu

Türkiye’deki büyük şehirlerde devam eden hükümet karşıtı protestolar üçüncü gününe girerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şiddetli protestolara katılanları “yağmacılar” olarak tanımladı.

Polisin göz yaşartıcı gaz kullanma uyarısına rağmen Ankara’da en az 1500 protestocu yürümeye kalkıştı. Öte yandan yüzlerce protestocu Cuma ve Cumartesi günleri Türkiye genelinde 90’dan fazla gösterinin odak noktası haline gelen Taksim Meydanı’na geri döndü.

İnsan hakları savunucuları, Türkiye’de son yılların en şiddetli olaylarında , bazı protestocuların polise karşılık verdiğini, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli sudan yüzlerce kişinin yaralandığını açıkladı.

Türk hükümeti 26 polisin ve 53 sivil vatandaşın yaraladığını açıkladı. Yetkililer, gözaltına alınan yaklaşık 1000 kişinin daha sonra serbest bırakıldığını açıkladı.

Pazar günü konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan protestocuların hükümetten kensel dönüşüm ve park alanı konusundaki taleplerini reddederek, yeni bir camiyi de kapsayan projeleri sürdürmek için “bir avuç yağmacı” diye tanımladığı protestoculardan izin almayacağını söyledi.

Polisin uzakta kaldığı Taksim Meydanı’nda ise Pazar gününü nispeten sakin geçirdi. “Erdoğan istifa” sloganlarının atıldığı ortamda, festival havası hakimdi.

Polisin protestoculara uyguladığı aşırı güç kullanımı, Erdoğan’ı İslam kökenli son yıllık iktidarında giderek daha otoriter olmakla suçlayan laik kesimi kızdırdı.

Türkiye’nin batılı müttefikleri hükümeti, ifade özgürlüğü ve protesto etme haklarını koruma konusunda uyarırken, uluslararası insan hakları kuruluşları, polisin aşırı müdahelesini sert bir dille kınadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG