Erişilebilirlik

Çözüm Süreci’ne 300 İmzalı İtiraz


Sayıları 300’ü bulan bir grup akademisyen, bürokrat, gazeteci ve siyasetçi bugün kamuoyuna açıkladıkları bir çağrı metniyle PKK’yla barış sürecine itirazlarını ortaya koydu

Türkiye’de bugünlerde en fazla telaffuz edilen kelime ‘süreç’. Kah siyasetçiler arasında kah sokakta ‘çözüm süreci’ dillerden düşmüyor. Görüşünü ifade edenler daha çok ihtiyatlı bir iyimserlik sergilerken başta Milliyetçi Hareket Partisi olmak üzere bazı kesimlerse özellikle Türk kimliğinin geri planda kalmasından endişe duyuyor.

Sayıları 300’ü bulan bir grup akademisyen, bürokrat, gazeteci ve siyasetçi bugün kamuoyuna duyurdukları bir çağrı metniyle sürece itirazlarını ortaya koydular. Üç maddelik metin şöyle:

‘Türk milletinin adı anayasadan çıkarılamaz’

1. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu ve sahibi olan Türk Milleti’nin adı, vatandaşlık tarifinden ve Anayasa’dan çıkarılamaz.
2. Devletimizin eşit ve şerefli üyeleri olan aziz vatandaşlarımız, ırklara ve mezheplere ayrıştırılamaz.
3. Anadolu coğrafyasında Selçuklu ile başlayıp Osmanlı ile devam eden Türk Milleti’nin kesintisiz egemenliğini esas alan büyük Atatürk’ün kurduğu milli devlet yapısı ortadan kaldırılamaz.

AK Parti’ye destek veren Hasan Celal Güzel de imzacılar arasında

Metne imza koyan isimler arasında Prof. Halil İnalcık ve Prof. İlber Ortaylı gibi tarihçiler, yazar Alev Alatlı, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti’nin birçok politikasına destek veren eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, HEPAR Genel Başkanı Osman Pamukoğlu öne çıkıyor.

Eski Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk, eski dışişleri bakanı Mümtaz Soysal, eski bakanlar Ufuk Söylemez, Abdülhaluk Çay, İlhan Aküzüm ve Yaşar Okuyan da imzacılar arasında yer alıyor. Şu anda milletvekili olup da metni imzalayan tek milletvekili MHP’li Özcan Yeniçeri.

Prof. Özdağ: Kitlesel kampanyalar düzenleyeceğiz

Bugün öğle saatlerinde 300’den fazla kişinin imzaladığı metni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunarak sürece dair hassasiyetleri dile getiren Prof. Ümit Özdağ, bundan sonraki süreçte ne yapılacağının henüz netlik kazanmadığını söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Prof Özdağ, “İlk planda kitlesel bir imza kampanyası düzenleyeceğiz. Yeniçeri dışında milletvekillerine metni göndermedik. Şimdilik onları katmadan onların dışında bir insiyatif sürdürmek niyetindeyiz” dedi.

Bugün Ankara’da düzenlenen basın toplantısına katılan Yaşar Okuyan da VOA’nın soruları üzerine imzaların iki günde toplandığını hafta sonuna kadar en az beş bine ulaşmasının beklendiğini söyledi. Okuyan, “Metindeki üç madde, Türklük’ün anayasadan çıkartılmasına ve milli devlet yapısının ortadan kaldırılmasına karşı gösterilen bir hassasiyet. Biz terör sorunun çözümüne karşı çıkmıyoruz ama çözüm ne?” dedi.

Yaşar Okuyan: ‘Hükümet teslimiyet içinde buna itiraz ediyoruz’

Sürecin şeffaf yönetilmemesini eleştiren eski bakana göre, burada tam bir teslimiyet var ve Büyük Ortadoğu Projesi’nin değişik bir versiyonunun Türkiye’ye dayatılmasına hükümet onay veriyor.

12 Eylül öncesi MHP’nin üst düzey yöneticilerinden olan Yaşar Okuyan, “Terörün sona ermesi başka bir şey bu başka bir şey. PKK’lılar silahlarını teslim ediyor mu? Hayır. Silahlarını brakıyor mu? Hayır. Bu kabul edilemez. İngiltere’de IRA ne yaptı? Devlete silahlarını teslim etti. Öyle olsa beyaz sayfa açılır, yeni bir yasal düzenleme yapılır. Başbakan’ın isteği anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getirmek, referanduma güçlü gitmek ve başkanlık seçiminden sonra Çankaya’ya çıkmak ama yüce divanlık suç işliyor” diye konuştu.

Yıllardır görüşmediği halde Bursa’ya giderek MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye destek veren Okuyan, önümüzdeki süreçte metne imza atan akademisyen, gazeteci ve siyasetçilerden 8 ila 10’unun sürece itiraz etmek üzere Anadolu’da konferanslar vermek için prensipte uzlaştığını söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG