Erişilebilirlik

'Öcalan, İmralı’ya Eş Başkanları Bekliyor'


Yeni müzakere sürecinde gözler Pazartesi günü yeniden İmralı Adası’ndaydı. PKK lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, sabah saatlerinde Gemlik limanından İmralı’ya gitti. Öğleden sonra geri dönen Mehmet Öcalan, kamuoyuna ağabeyinin eşbaşkanları beklediği mesajını iletti.

Gemlik’te gazetecilere konuşan Öcalan, “Sürecin ilerleyebilmesi için en kısa sürede, bir eş başkanlar ya da bir heyetin görüşmesi gereklidir. Yani kamuoyuna ya da Kandil gerekiyorsa Kandil'e bu mesajlar ısrarla gidilmez, eğer gidilirse insanlarla gidilir. Bir an önce, yani bir heyetin ya da eş başkanların gitmesi çok önemlidir ve gereklidir'' dedi.

“Bu hafta bir görüşme olacak mı?” sorusuna “Onu devlet bilir, hükümet bilir” yanıtını veren Mehmet Öcalan, “Size bir mesaj iletti mi?” şeklindeki soruyu, “Bazı mesajlar, bazı yerlere gideceklerse bu, kuşlarla gidilmez, insanlarla gidilir. Takvimi bilemiyorum, görüşmelere bağlı bir şeydir. Herkesin sürece katkı koyması lazım, mazerete gerek yok, iş yapmaya gerek var,'' diye cevapladı.

Bu sözlerden sonra gözler Adalet Bakanlığı’na çevrildi. Kamuoyunda genel beklenti, bu hafta içinde büyük ihtimalle Çarşamba günü milletvekili heyetinin İmralı’ya giderek Öcalan’la görüşeceği yönündeydi. Ancak bugün Amerika’nın Sesi’ne konuşan BDP’li bir yetkili, Selahattin Demirtaş’ın Salı günü de Diyarbakır’da olacağını belki Perşembe günü İstanbul’a geçebileceğini söyledi.

İmralı’ya gitmesine izin verilecek isimler konusu BDP ile hükümet arasında gerilimi tırmandırıyor. KCK davasını izlemek için Diyarbakır’da bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Adalet Bakanlığı’nı eleştirdi.

Demirtaş: İzni Adalet Bakanlığı verir, İmralı’ya gidecek kişileri biz seçeriz

BDP lideri, “Adalet Bakanlığı İmralı Adası'na veya herhangi bir cezaevine bir milletvekilinin gidişi konusunda izin verir, karar vermez. Kararı partimiz vermiştir. Kendileri izin verir mi, vermez mi onların takdiridir. Bizsiz de yürütebiliyorlarsa biz engel olmayacağımızı zaten başından beri belirttik. Özellikle İmralı boyutuyla kendileri artık o saatten sonra kendi çalışmalarını kendileri yürütürler. Biz de dışarıdan destek oluruz, engel olmayız,'' dedi.

1,5 aydır İmralı’ya gidilmediği halde sürecin işlemesi için sabırlı davrandıklarını belirten Selahattin Demirtaş, Öcalan’ın ailesi, avukatları ve siyasetçilerle görüşmesinin önünün açılmasını istedi. Demirtaş, “Ben milletvekili olarak Diyarbakır Cezaevi'ne istediğim zaman gidip ziyaret yapabiliyorum. İmralı Cezaevi'nde hukuki açıdan aynı statüye tabiyse artık bunun böyle başbakanın, bakanın özel izinlerine, özel krizlere falan tabi olmaması lazım.Artık sürecin normalleşerek devam etmesi gerekir, '' diye konuştu.

Bekir Bozdağ: İzin merci Adalet Bakanlığı’dır

Demirtaş’ın bu sözlerine AK Parti yöneticilerinden hızla yanıt geldi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, BDP liderinin koşullu cümleler kurmasına tepki gösterdi.
Bozdağ, ''Böyle, 'Bizim önerdiğimiz isim kabul edilirse, edilmezse, şöyle olursa böyle olursa...' biçiminde şartlı cümleler kurmak doğru bir yaklaşım değil. Şartlı cümleler ne kadar çok kurulursa o kadar yanlış yapılır. Onun için doğru görmüyoruz. Bu konuda Adalet Bakanlığı değerlendirmesini yapacak. Kimlere izin verilecekse kararını Adalet Bakanlığı verecek,'' dedi.

Karayılan: Öcalan bir yol haritası sunabilir

Süreç, Kandil’den de yakından takip ediliyor. Fırat Haber Ajansı’na konuşan KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan “kalıcı ve adil bir barış zamanı”nın geldiğini söyleyerek hükümetten bu süreci perçinleyecek adım atmasını istedi.
Karayılan, “Şimdiye kadar bir devlet heyetinin İmralı’da görüşme yapması ve siyasi bir heyetin İmralı’ya gidişi dışında atılmış tek bir olumlu ve güven verecek adım yoktur. Tersine ha bire fırsat kollayıp bizi imha etmeye dönük çabalar gelişmektedir. Dolayısıyla biz bu sürecin samimiyetine dair çok büyük bir kuşku taşımaktayız,” dedi.

BDP kendi belirlediği isimlerle sürece dahil olma talebine de destek veren Karayılan, İmralı’da bulunan Öcalan’ın yeni bir yol haritası sunabileceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG