Erişilebilirlik

Paris Suikastinin Yankıları Sürüyor


Aralarında PKK'nın kurucularından Sakine Cansız'ın da bulunduğu üç Kürt kadının suikast sonucu öldürülmesinin yankıları sürüyor.
Saldırı ve olası nedenleri ile ilgili tartışmalar devam ederken, Fransa'nın dışında başta Almanya olmak üzere başka Avrupa ülkelerinde de protesto gösterileri devam ediyor.

Almanya'da geçen günlerde yapılan gösteriler güvenlik birimlerini harekete geçirdi. Bir gazeteye açıklama yapan Federal İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Fransa’daki saldırı ve Türkiye’deki gelişmeler sonrası eyalet ve federal güvenlik birimlerinin hangi güvenlik önlemlerinin alınacağı konusunu masaya yatırdığını belirtti.

Almanya'daki iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Örgütü'nün son raporunda PKK'nın Almanya’da milyonlarca Euro para topladığı ve 13 bine yakın üye ve sempatizanı olduğu belirtilmişti. Raporda Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli yaklaşık 3 milyon kişiden 800 bininin Kürt olduğu da ifade edilmişti.

Bu arada Der Spiegel dergisi, Federal Başsavcılığın suikast sonucu ölen Sakine Cansız ve Leyla Söylemez hakkında 'yurtdışındaki bir terör örgütüne destek vermek' suçlamasıyla bir süredir soruşturma yaptığını bildirdi. Sakine Cansız, örgütün Almanya sorumlusu olarak tanınıyordu.
Bir Türk gazetesi ise Cansız'ın geçen Kasım ve Aralık aylarında Köln kentinde Milli İstihbarat Teşkilatı MİT görevlileriyle PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmeler hakkında bilgi alışverişi yaptığını öne sürdü.

Öte yandan aralarında Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ve Avrupa Barış Meclisi gibi çok sayıda Kürt ve Alevi dernek ve örgütleri ortak bir açıklama yaptı ve 'farklı düşüncelere, dillere ve inançlara tahammül edemeyen AKP iktidarını Paris’deki suikastın sorumlusu olarak tanımladı. Açıklamada, Fransa'nın 'Kürtlere karşı ayrımcı politikalar izlediği ve sürekli baskılarla bu türden saldırılara zemin hazırladığı' da öne sürüldü.

Bu arada AKP'ye yakınlığı ile bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin başkanı Hasan Özdoğan, Paris'deki saldırıların barış sürecini baltalamamasını umduğunu ve Kürt sorununa yönelik atılan adımlara destek verdiklerini açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG