Erişilebilirlik

'Mali Uçurumdan Kaçınmak İçin 1 Ocak'tan Önce Harekete Geçilmeli'


Başkan Barack Obama, mali uçurumdan kaçınmak için Kongre’ye 1 Ocak tarihine kadar gerekli adımları atma çağrısında bulundu.

Obama haftalık radyo konuşmasında sorumlu bir şekilde devlet harcamalarının kısılması için Kongre’deki Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili politikacılarla birlikte çalıştığını söyledi, zenginlerden de biraz daha fazla vergi ödemelerini istedi. Ancak Başkan, bazı Kongre liderlerinin bu planı oya sunmadığını kaydetti.

Obama’nın konuşmasına cevap veren Cumhuriyetçi Partili Missouri Senatörü Roy Blunt, Obama’nın zenginlerden istediği vergi kesintisinin devlet bütçesine ancak sekiz gün ödenek sağlayacağını savundu. Blunt, önümüzdeki birkaç günün Başkan Obama’nın ikinci döneminin gidişatını belirleyeceğini belirtti.

Yönetim ve Beyaz Saray’ın yürütülen görüşmelerde bir anlaşmaya varamaması durumunda 1 Ocak’tan itibaren herkesi kapsayacak otomatik vergi artışları ve federal hükümet harcamalarında kesintiler devreye girecek. Mali uçurum adı verilen bu durumun uzun vadede Amerikan ekonomisini yeniden resesyona sokmasından kaygı duyuluyor. Beyaz Saray ve Kongre’deki Cumhuriyetçi Partili muhalefet, vergilerin hangi kesim üzerinde arttırılması gerektiği ve hangi devlet programlarında kısıntıya gidilmesi konusunda anlaşamadı. Yönetim zenginlere yönelik vergilerin arttırılmasını istiyor, ancak 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek otomatik vergi artışları tüm kesimleri etkileyecek. Obama yıllık geliri 400 bin, Cumhuriyetçiler ise 1 milyon doların üzerinde olanların vergilerinin arttırılmasını istiyor.

Senato liderleri tüm haftasonu görüşmeye devam edecek

Başkan Obama, dün Kongre liderleriyle yaptığı görüşmenin ardından mütevazi de olsa iyimser beklentiler içinde olduğunu açıklamıştı. Obama, Senato’da çoğunluktaki Demokrat Partili grubun lideri Harry Reid ve Cumhuriyetçi Partililerin lideri Mitch McConnell’ın son dakikada bir anlaşmaya varma konusunda görüşmeyi haftasonunda sürdürdüklerini bildirdi.

Obama 1 Ocak’tan önce alınması gereken geçici önlemlerin orta gelirli sınıfa yönelik otomatik vergi artışını ve 2 milyon işsiz Amerikalı’nın aldığı işsizlik gelirinin kesilmesini önleyeceğini savunuyor. Vergi artışı ve bütçe kesintilerinin toplamı 600 milyar doları bulacak.

Cumhuriyetçi liderler Temsilciler Meclisi’nin yarın (Pazar) akşamı oturuma çağırdı. Senato ise çalışmaya devam ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG