Erişilebilirlik

Mısır'da Referandum Sonuçları İnceleniyor


Referandumda verilen oylar sayılırken
Referandumda verilen oylar sayılırken
Mısırlı yargıçlar, anayasa referandumu sonuçlarını resmen açıklamadan önce muhalefetin oy verme işleminde usulsüzlük yapıldığı suçlamalarını soruşturuyor.
Seçim Kurulu üyelerinden yargıç Mahmud Ebu Şausa, şikayetlerin incelendiğini söylerken kurula yakın sonuçların Salı günü resmen açıklanacağını bildirdi.

Mısırlı seçmenler, İslamcıların desteğine sahip yeni anayasa taslağını referandumun ikinci turunda da onayladı.
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin partisi Müslüman Kardeşler resmi olmayan sonuçlara göre anayasa taslağının iki turda oyların toplam yüzde 64’ünü topladığını açıkladı. Referandumun ilk turunda seçmenlerin yüzde 57’si, yeni anayasa taslağını onaylamıştı. İkinci turda desteğin yüzde 71’e yükseldiği bildiriliyor.

Müslüman Kardeşler anayasa referandumuna katılım oranının yüzde 32 olduğunu da açıkladı. Muhalif eylemciler katılma oranında düşüklüğün, anayasa taslağının halkın çoğunluğu tarafından desteklenmediğini savunuyor.
Muhalif Ulusal Kurtuluş Cephesi, oy verme işlemindeki usulsüzlüklerle ilgili şikayetlerini Pazar günü seçim kuruluna sunacaklarını bildirdi.

Mısır’da 25 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçmenlerin yarısı geçen hafta oy kullanmıştı. Ancak bu seçimleri de geçen hafta olduğu gibi yoğun şiddet ve protesto eylemleri gölgeledi.

Anayasa, Müslüman Kardeşler Partisinin desteğine sahip. Mısır’daki liberal ve laik kesimlerle Hıristiyanlar, yeni anayasanın temel hak ve özgürlükleri kısıtlayacağını, şeriatı meşru olarak toplum hayatına sokacağını savunuyor. Muhalefete göre yeni anayasa kadın haklarına da değinmiyor
.
Ancak yeni anayasa taslağı Mısır ordusunun ayrıcalıklarını koruyor hatta ulusal güvenlik ve dışpolitika konusunda Mübarek döneminden daha fazla yetkiler tanıyor. Bu nedenle Mısır ordusu anayasa taslağına karşı tavır almadı ve muhalefete destek vermedi.

Anayasayı hazırlamakla görevli komitede görevli liberal ve Hıristiyan üyeler, görüşlerinin dikkate alınmadığını söyleyerek komiteden çekilmişti. Yeni anayasa, komitede çoğunluğu oluşturan İslamcı üyeler tarafından geçen ay kabul edilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG