Erişilebilirlik

Euro Bölgesi Bankaları Tek Denetim Altında Toplanıyor


Bankaları bundan böyle Avrupa Merkez Bankası denetleyecek

Avrupa Birliği maliye bakanları, euro bölgesindeki bankalar için tek bir denetim mekanizması oluşturulması konusunda anlaşmaya vardı.

Varılan anlaşma uyarınca Avrupa Merkez Bankası Euro kullanan 17 ülkenin bankalarını ve Avrupa Birliği’ndeki diğer ülkelerin mali kurumlarını denetlemek için geniş yetkilere sahip olacak.

Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici, anlaşmanın Euro bölgesine olan güveni arttıracağını belirtti. Moscovici, "Avrupa ve Euro bölgesi çözüm üretiyor, bu da dünyaya Avrupa’ya güvenebilecekleri mesajını veriyor. Avrupa büyük potansiyele sahip, burada yatırım yapılabilir. 2012 yılının sonunda Euro bölgesi iyi bir gözetim altına girecek, bundan dolayı mutluyum," şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği liderleri Haziran ayındaki zirve toplantısında merkezi denetim mekanizması oluşturulması üzerinde anlaşmış, yıl sonunda bir plan yapılması için söz vermişti. Fransız Bakan, denetim mekanizmasının 2013 Mart ayında başlayacağını, 2014’ün başındaysa tam olarak devreye gireceğini söyledi.

Batık bankalar Avrupa ülkelerini son derece olumsuz yönde etkilemiş, borç krizi, batık bankaları kurtarmaya çalışan ülkelere de sıçramıştı. Yeni denetim mekanizması Avrupa’nın mali yardım fonlarının doğrudan sorunlu bankalara verilmesini sağlayacak ve batmakta olan bankaları kapatma yetkisine sahip olacak.

Denetim mekanizmasının Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. Avrupalı liderler bugün ve yarın Brüksel’de toplanıyor.

39 milyar Dolar, ya da ülkelerinin gayri safi milli hasılasının %20‘sinden fazla varlığa sahip olan bankalar Avrupa Merkez Bankası’nın denetimine girecek.

Öte yandan Euro kullanmayan İngiltere gibi ülkeler, Euro bölgesi ülkelerinin birleşip mali politika oluşturma süreçlerinde kendilerini dışlamasından endişe ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG