Erişilebilirlik

Uzaydan Rekor Kıran Atlama


Avusturyalı eski pilot Felix Baumgartner - AP Photo/Red Bull
Avusturyalı eski pilot Felix Baumgartner - AP Photo/Red Bull

Avusturyalı Felix Baumgartner balonla en yüksek irtifaya çıkma, ses hızını geçme ve en yüksekten atlama rekorlarını kırdı

Uluslararası Havacılık Federasyonu yetkilileri Baumgartner'ın kapsülden atladıktan sonra saatte 1342 kilometre hıza ulaştığını bildirdi. Baumgartner, Pazar günü New Mexico çölünün yaklaşık 39 kilometre üzerinden atlayışını gerçekleştirdi.

Atlayışı sırasında ses hızını geçmeyi başaran Baumgartner, araçsız süpersonik hıza ulaşmayı başaran ilk kişi oldu.

Baumgartner atlayışının bugüne dek gerçekleştirdiği en zor şey olduğunu ve sadece dünyaya sağ salim gelebilmeyi düşündüğünü söyledi.

Atlayıştan 10 dakika sonra yer yüzüne inen Baumgartner, Amerikan Joe Kittinger'ın 1960'dan beri kırılamayan en yüksekten atlama rekorunu kırmış oldu. Joe Kittinger, Baumgartner'e eğitim ve deneme atlayışlarında yardımcı olmuştu.

20 Nisan 1969 yılında doğan 43 yaşındaki Baumgartner ayrıca 52 yıldan beri balonla çıkılan en yüksek irtifa ve en yüksekten atlama rekorunu da kırmış oldu.

Avusturyalı, 850 bin metre küplük helyum balonun taşıdığı 1360​kilogram ağırlığındaki kapsülle ile 39 kilometreye ulaşmayı başardı.

Baumgartner, Mart ayında gerçekleştirdiği denemede yaklaşık 22 bin metreden atlamış, saatte 587 kilometre hıza ulaşmıştı. Baumgartner, 3 dakika 33 saniyelik serbest düşüşün sonunda yine New Mexico'daki iniş alanına inmeyi başarmıştı.

Felix Baumgartner atlayışı


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG