Erişilebilirlik

New York Times’ın Haberi Washington’da da Büyük Yankı Buldu


Suriyeli muhalefet grubu gösterisi, 10 Şubat Cuma, 2012. (AP Photo)
Suriyeli muhalefet grubu gösterisi, 10 Şubat Cuma, 2012. (AP Photo)
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, New York Times’in haberine doğrudan değinmedi ancak basın mensuplarına Washington’un Suriyeli muhalefet gruplarına silah yardımı yapmadığını söyledi.

“Suriye halkına insani yardım yapıyoruz. Muhalefete de askeri olmayan yardımda bulunuyoruz, onlarla birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Bunu uluslararası ortaklarımızla birlikte yapıyoruz ve organize olmalarına yardım etmeye çalışıyoruz. Kapasitelerini genişletip geliştirerek, siyasi geçiş döneminin bir parçası olarak, Suriye halkının istediği ve hakettiği bir yönetime kavuşmalarını sağlamalarına yardım ediyoruz.”

Üst düzey Amerikalı yetkililer, Suriyeli muhalefet gruplarına lojistik ve planlama yardımı sağladıklarını daha önce söylemişlerdi. Wall Street Journal gazetesi de Amerikalı istihbarat yetkililerinin Suriye muhalefetine Beşşar Esad’ın ordusuna karşı güçlenmelerini sağlamak amacıyla uydu görüntüleri ve benzer yardım verme konusunu tartıştıklarını yazmıştı.

Uzmanlar haberin neden bu dönemde sızdığını sorguluyor. Washington’daki Woodrow Wilson Merkezi adlı düşünce kuruluşu Ortadoğu uzmanı Aaron David Miller’a göre, Amerika’nın Suriyeli muhalif gruplara yardım etme yolları araması çok doğal.


Miller, özellikle tanksavar silahların Suriyeli muhalefet gruplarını büyük ölçüde güçlendireceğini söylüyor.

Miller, “Bu silahların çok düzenli ve amacına uygun olarak doğru gruplara verilmesi, Suriye muhalefetini gerçekten de direnişi sürdürecek duruma getirir mi?” sorusunu soruyor. Cevabı verirken de, “Bu belki zamanla olabilir ama Suriye’de çok donanımlı üstün bir ordu olduğunu unutmamak gerekir” diyor.

Uzmanlar, Rusya’nın ve Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Suriye’ye verdiği güçlü destek konusunda da uyarıda bulunuyor.

Miller ve Washington’daki diğer uzmanlara göre, Putin ciddi olarak Esad sonrası dönemde aşırı Sünni grupların nüfuz kazanmasından ve Vahabiler’in Çeçenistan ve Kuzey Kafkaslar’da olduğu gibi kendisine zorluk çıkarmasından kaygı duyuyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı dün Suriye’ye askeri helicopter göndermeyi düşündüklerini, helikopterlerin Suriye’ye ait olduğunu ve Rusya’da onarımdan geçirildiklerini açıkladı.

Dışişleri Sözcüsü Alexander Lukaşeviç, Mi-25 tipi helikopterlerin siviller için bir tehdit oluşturmayacağını öne sürdü.

Alexander Lukaşeviç sözlerine şöyle devam etti, “Suriye’yle askeri ve teknik işbirliğimizin boyutu zaten herkes tarafından biliniyor, hiçbir şey gizli değil. Suriye’yle askeri ve teknik bağlarımızı sürdürüyoruz ancak bu ülkede barışçı göstericilere karşı kullanılabilecek hiçbir malzeme göndermiyoruz.”

Rusya’yı eleştiren ülkeler, Suriye’den hergün gelen videolara dikkati çekiyor. Videolarda Suriye ordusunun Humus ve Kuseyr gibi kentleri bombaladığını ve topçu ateşine tuttuğunu gösteriyor. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Amerika’nın, Esad’ın kesinlikle gitmesi gerektiğine inandığını tekrarladı:

“Suriye konusundaki tutumumuz son derece açık. Esad’ın Suriye’de yeri olmadığına inanıyoruz. Korkunç davranışlarıyla ve iktidarda kalmak için Suriye halkının isteklerine karşı çıkarak lider olarak Suriye’nin geleceğinde yer almayı haketmediğini gösterdi. Uluslararası toplumla birlikte Suriye halkının çoktan hakettiği siyasi değişikliğe kavuşmasını sağlamaya çalışıyoruz.”

Washington, Suriye’de ayaklanmaların başlamasından bu yana halkı şiddet kullanarak bastırmaya çalışan Esad rejiminin çekilmesi için baskı yapıyor. Ancak Rusya ve Çin, daimi üyesi oldukları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Şam yönetimi aleyhine sunulan karar tasarılarını reddettiği için Birleşmiş Milletler bugüne kadar etkili olamadı.

Obama yönetimi, resmi açıklamalarında Suriyeli direnişçilere silah vermediğini bildirmekle birlikte, Suriye’nin komşularının bunu yapabileceğini savunmuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG