Erişilebilirlik

Mesut Özil'e Yönelik Irkçı Tweet Almanya'da Tartışma Konusu Oldu


Mesut Özil (solda) Alman milli takımındaki arkadaşları Gomez ve Schürlle ile
Mesut Özil (solda) Alman milli takımındaki arkadaşları Gomez ve Schürlle ile
Son aylarda derinleşen Euro krizi nedeniyle bir yandan tarihinin en zorlu dönemlerinden birinden çıkış yolu arayan Avrupa diğer yandan da EURO 2012 Futbol Şampiyonası heyecanını yaşıyor.

Krizle bağlantılı artan işsizlik, enflasyon, gelecek korkusu ve yapılan seçimler sonrasında birçok hükümetin değişmesi nedeniyle adeta bunalan Avrupa ülkeleri, kendi adını taşıyan futbol şampiyonası sayesinde şu günlerde biraz olsun siyasi ve ekonomik gündemi unutmaya çabalıyor.

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda grup maçlarının tamamlanmasıyla çeyrek finalistler belli oldu, şimdi gözler önümüzdeki günlerde oynanacak çevrek final karşılaşmalara çevrildi. Şampiyonada yoluna doludizgin devam eden Almanya Cuma akşamı Yunanistan’la oynayacak.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
Linki indirmek için


Eleme grubunda üç maçını kazanan ve dokuz puan toplayan Almanların tur sevincine takımın yıldız oyuncusu Mesut Özil’e internet üzerinden yapılan ırkçı hakaret gölge düşürdü. Almanya-Danimarka maçının oynandığı sırada bir Twitter hesabından ‘Mesut Özil kesinlikle Alman değildir. Bir kağıt parçası, kökeni değiştirmez. Alman Milli Takımı'nda sadece Alman adını taşıyan oyuncular yer almalı' yönünde bir mesaj yazıldı.
Mesaj önce son aylarda katıldığı eyalet seçimlerinde büyük bir başarı yakalayan Korsanlar Partisi’ne aitmiş gibi gözüken bir Twitter hesabından çıktı ve yüzbinlerce kişiye ulaştı. Korsanlar hesabın sahte olduğunu belirterek, hemen kapatılmasını sağladı, ancak Mesut Özil’e yönelik cümleler özeliikle muhafazakar ve aşırı sağcı internet sayfalarında büyük destek buldu.

Yapılan yorumlarda, Özil’in maçlardan önce Alman Milli Marşı’nı söylememesi örnek gösterilerek, kendini Alman hissetmeyenlerin milli takımda yer almaması istendi. Alman Milli Takımı’nda Mesut Özil’le birlikte İlkay Gündoğan, Gomez, Podolski, Klose ve Boeteng gibi göçmen kökenli futbolcular bulunuyor.

Alman medyasında büyük yankı bulan bu olayla ilgili Mesut Özil açıklama yapmayacağını duyururken, babası Mustafa Özil ise ırkçı içerikli ifadelerden dolayı suç duyurusunda bulundu. Otoriteler tarafından dünyanın en iyi futbolcuları arasında gösterilen Mesut Özil Alman Milli Takımı'nı tercih ettiği dönemde de, Türk medyası ve futbol camiası tarafından eleştirilmişti.

Tüm bu tartışmalara rağmen sokakta Amerika’nın Sesi Türkçe’nin mikrofonunu tuttuğumuz vatandaşlar, Yunanistan maçında ve turnuvada Mesut Özil’den de ötürü Alman takımından yana olduklarını ifade ediyor.

Öte yandan Cuma akşamı oynanacak Almanya-Yunanistan maçı öncesinde tansiyonun yükseldiği gözlemleniyor. Özellikle Yunan basını çeyrek final karşılaşmasını, Euro krizinin derinleşmesinin ve Yunanistan’ın iflasın eşiğine gelmesinin sorumlusu olarak tanımladığı Almanya’dan intikam alma maçı olarak yorumluyor.

Başbakan Angela Merkel’in Yunanistan’daki kriz nedeniyle son aylarda yaptığı açıklamaları ve Yunan yetkilileri tasarrufa zorlamasını hatırlatan gazeteler, Yunan Milli Takımı’nın Almanları yenerek kendilerine yapıldığını düşündükleri haksızlığa cevap verileceğini yazıyor.

Alman futbol otoritereler ise, Mesut Özil’li Almanya’nın Yunanistan’ı da yenerek kupa yolunda bir adım daha atacağından eminler.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG