Erişilebilirlik

Euro Bölgesi Krizi Almanya’yı da Etkilemeye Başladı


BERLIN -- Euro kullanan ülkelerden üst üste gelmeye devam eden olumsuz haberler, şimdiye kadar krizin teğet geçtiği, hatta dış ticaretteki artış nedeniyle ekonominin büyüdüğü Almanya’da da keyifleri kaçırmaya başladı

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden 17’sinin ortak para birimi olan Euro, çok zor günler geçiriyor. 2008’de yaşanan küresel ekonomik kriz sonrasında birçok AB ülkesinde borçlanma sonucu patlak veren Euro krizi, Yunanistan’dan sonra İspanya’yı da iflasın eşiğine getirdi. Yapılan tüm müdahalelere, ekonomik yardımlara, alınan önlem ve düzenlenen sayısız zirveye rağmen Euro kullanan ülkelerden üst üste gelmeye devam eden olumsuz haberler, şimdiye kadar krizin teğet geçtiği, hatta dış ticaretteki artış nedeniyle ekonominin büyüdüğü Almanya’da da keyifleri kaçırmaya başladı.

Krizinin daha da derinleşebileceği yönündeki haberleri değerlendiren bazı uzmanlar önümüzdeki aylarda Alman piyasalarında da panik olabileceğini ve çok riskli bir dönemden geçildiğini savunuyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “Avrupa’nın krizden çıkması 10 yıl sürebilir” sözleriyle durumun ciddiyetini itiraf etmesi ve AB’nin bir yol ayrımına geldiğini söylemesi, ekonomik toparlanmanın ağır ilerleyeceğini gösteriyor.

Son olarak İspanya’da yaşanan bankalar krizi ve İtalya’dan gelen olumsuz haberler Alman borsasının son haftalarda yüzde 7 oranında düşüş göstermesine yol açarken, uzmanlar bu gidişatı krizin Almanya’ya da ulaşması olarak yorumluyor. Başbakan Angela Merkel ise, şimdiye dek izlediği çizgiye bağlı kalarak, borçlu ülkelerin tasarrufa gitmesini ve Avrupa Fonu’ndan yardım almalarını öneriyor. Merkel’in Euro kullanan ülkelerde yaşanan kriz konusundaki katı tutumu Almanya içinde olduğu kadar uluslararası alanda da tepkilere neden oluyor.

ABD Başkanı Barack Obama’ın, Avrupalı liderlere krizle ilgili daha da vakit kaybetmeden çözüm bulmaları yönündeki çağrısı, Merkel’in politikalarına eleştiri olarak yorumlandı. Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nda Bahattin Kaya ise, AB genelinde zayıflayan ekonomik konjonktüre rağmen Almanya’ya güvenin sürdüğünü belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00
Linki indirmek için


Ekonomi uzmanları önümüzdeki Pazar günü yapılacak Yunanistan seçimleri sonrasında krizin daha da derinleşebileceği uyarısında bulunuyor. Bahattin Kaya’da krizin daha da uzaması durumunda ihracat konusundaki güçlü konumuna rağmen Almanya’ya da sıçrayabileceği görüşünde.

Bu arada yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, gelecek yıl planlanan genel seçimler öncesinde halk arasında Merkel’e olan güven ilk kez yüzde 44 oranına düştü. Bir yıl öncesinde bu oran yüzde 60 çıkmıştı. Popülaritesi sürekli artan isim ise Sosyal Demokrat Parti SPD’li siyasetçi ve eski Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier. Türkiye’nin AB üyeliğini açık bir şekilde destekleyen Steinmeier’i başbakan olarak görmek isteyenlerin oranı kamuoyu yoklamalarına göre yüzde 41.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG