Erişilebilirlik

14 Şubat Amerikan Basınından Özetler


14 Şubat Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00

New York Times, Kongre'nin dün vardığı ve Başkan Trump'ın istemeyerek de olsa kabul edeceğinin sinyalini verdiği sınır güvenliği anlaşmasının Trump'ın başkanlığı boyunca şimdiye kadar karşılaştığı en ağır yenilgi olduğunu yazıyor. Gazete, Trump'ın baskı taktiklerinin sınır duvarı için talep ettiği 5,7 milyar doları güvence altına almaya yetmediğini, Kongre'nin önerdiği 1,375 milyar dolarınsa geçtiğimiz yıl Trump'ın önüne koyduğu miktardan daha az olduğunu bildiriyor. Habere göre Trump Yönetimi, Kongre'nin vardığı anlaşmanın hayalkırıklığı anlamına geldiğini düşünen ve bu nedenle öfkeli olan bazı Cumhuriyetçi ve muhafazakar çevreleri sakinleştirmeye çalışıyor. Trump'ın danışmanları, duvar inşasına aktarılacak başka kaynaklar bulmaya odaklanıyor. Bunun da yeterli olmaması halinde Trump'ın sınırda acil durum ilan etme olasılığıysa hala gündemde. Ancak gazete, Trump'ın Kongre'yi bertaraf ederek acil durum ilan etme yoluna gitmesinin çok sayıda Cumhuriyetçi'nin muhalefetiyle karşılaşacağı ve bu planın hukuki sürece takılacağı yorumunda bulunuyor.

New York Times bugün ayrıca bundan bir yıl önce Florida'nın Parkland kentindeki Marjory Stoneman Douglas Lisesi'ne düzenlenen ve 17 öğrenci ve öğretmenin ölümüne neden olan toplu silahlı saldırıyla ilgili bir değerlendirmeye yer veriyor. Gazete, saldırıdan sağ kurtulan lise öğrencilerinin başlattığı sosyal hareketin Amerika'daki silah kontrolü ve bireysel silahlanmayla ilgili tartışmalara yeni bir boyut kazandırdığını kaydediyor. Değerlendirmeye göre lise öğrencilerinin acılarını tüm kamuoyunun gözü önünde açıkça yaşamaları ve bu acıyı silah kontrolünü yeniden gündeme getirerek değişime ön ayak olmaya yöneltmeleri, Parkland'daki saldırıyı Amerika'daki diğer toplu silahlı saldırılardan farklı kılan özellik. Amerika'nın dört bir yanında büyük ses getiren March For Our Lives kampanyası ve düzenlenen yüzlerce protesto yürüyüşü, ”Bir Daha Asla” sloganıyla yola çıkan öğrencilerin ve velilerin sesi oldu. Protestolarda akıl sağlığı ve şiddet eğilimi arasındaki ilişkinin öneminin ısrarla vurgulanmasıysa Florida'da Mart ayında ”tehlikeli” olduğu tanımlanan kişilerin bir yıl boyunca silah sahibi olmasını engelleyen yasanın geçirilmesini sağladı. Gazete, toplu silahlı saldırıları önlemek için federal düzeyde hukuki önlemler almanın ise gerek partizanlık, gerekse güçlü silah lobisinin baskıları nedeniyle eyalet bazında harekete geçmekten çok daha zor olduğunu kaydediyor.

Washington Post ise askeri yenilgiyle karşı karşıya olan IŞİD'in Suriye'de tutunduğu son mevzi olan Bagoz'da artık son günlerini yaşadığını yazıyor. Gazete, Irak sınırındaki Bagoz'da IŞİD'in teslim olmayı reddeden ve ölümüne savaşmaya hazır olan son militanlarının kaldığını bildiriyor. Habere göre Amerika destekli Suriye Demokratik Güçleri, üç günlük çatışmadan sonra Bagoz'da kalan son sivillerin ya da militanların de köyü terk etmeleri ya da teslim olmaları için fırsat tanıdı. Amerikalı yardım görevlileri, Salı gününden bu yana bu fırsattan yararlanların sayısının bin 200'ü aştığını bildiriyor. Bu yılın başından beri 38 binden fazla kişi, IŞİD'in Suriye'nin doğusunda giderek küçülen topraklarını terk etti. Ancak Bagoz'un altındaki tünellerde hala birkaç bin savaşçının saklandığı, bazı sivilleriyse canlı kalkan olarak tuttukları sanılıyor. Durumu yakından izleyen insan hakları örgütleri ve Suriye Demokratik Güçleri, Bagoz'da geriye kalanların hemen hepsinin IŞİD'le bağı bulunduğunu, çoğunun militan eşi ya da çocuğu olduğunu kaydediyor. Teslim olanlarsa sorgulanmak üzere Suriye Demokratik Güçleri'nin himayesine alınıyor. IŞİD, en güçlü döneminde 110 ülkeden gelen 40 binden fazla yabancı savaşçıya sahipti. Şimdiyse Suriye Demokratik Güçleri'nin birkaç gün içinde zafer ilan etmesi bekleniyor.

Wall Street Journal ise Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın Mars'ta görev yapan gezici robot araç Opportunity'nin misyonuna 15 yıl sonra son verdiğini bildiriyor. Habere göre NASA mühendisleri, yanıtsız kalan yüzlerce aramadan sonra aracı yeniden harekete geçirme çabalarını durdurdu. Opportunity, geçtiğimiz Haziran ayında Mars genelinde oluşan bir toz fırtınasından sonra devre dışı kalmıştı. Sadece 90 günlük bir misyon için tasarlanan ancak 14 yıldan uzun süre boyunca işlevini sürdüren araç, gerek NASA'daki bütçe kesintilerine, gerekse Mars yüzeyindeki fırtınalara ve bilgisayar yazılımındaki bozukluklar nedeniyle yaşanan aksaklıklara meydan okumayı başardı. 2003 yılında Mars'a gönderilen ikiz araçlar Opportunity ve Spirit, gezegenin ters noktalarına iniş yapmıştı. Mars yüzeyinde kuma gömülerek işlevini yitiren Spirit'in misyonuna 2011'de son verilmişti. Üç spektrometre, üç kamera, bir mikroskop ve bir kaya kırıcı çekiç donanımına sahip 181 kilogram ağırlığındaki Opportunity, Mars yüzeyinde bir jeolog gibi çalışarak gezegenin bir zamanlar asitli sularla kaplı olduğuna ilişkin kanıtlar elde etmeyi başarmıştı.

XS
SM
MD
LG