Erişilebilirlik

Irkçı Cinayetten Hüküm Giyen Mahkum Teksas’ta İdam Edildi


Amerika tarihinin en korkunç ırkçı cinayetlerinden birini işleyen bir hükümlü, Teksas’ta cezaevinde idam edildi. İnfaz zehirli iğneyle yapıldı.

John William King 21 yıl önce siyah James Byrd Jr.’ı katletmek suçundan idam cezasına çarptırılmıştı. King’in suç ortaklarından biri önceden idam edilmişti.

King, Byrd’ü bir kamyonun arkasına bağlamış ve ormanlık alanda kapalı bir yolda yaklaşık 5 km sürüklemişti. Yolun üç kilometrelik bölümünde cesedin parçalarına rastlanmış, uzmanlar kurbanın bu aşamada bile hala hayatta olduğunu tespit etmişti.

Savcılar öldüğünde 49 yaşında olan Byrd’ün siyah olduğu için hedef alındığı kararına vardı. Sanık da o dönem ırkçı olduğunu gizlememişti.

44 yaşındaki King’in bu yıl Amerika’da ölüm cezası infaz edilen dördüncü, Teksas’ta da üçüncü kişi olduğu belirtildi.

İnfaz sırasında King’in, Byrd’ün yakınlarına bakmadığı, son bir sözü olup olmadığı yönündeki soruya da “hayır” şeklinde cevap verdiği belirtildi. Amerika’da bazı eyaletlerde kurban yakınlarının idamları izlemesine izin veriliyor.

İnfazı izleyen Byrd’ün kız kardeşi Clara Taylor, John William King’in infaz sırasında hiç pişmanlık göstermediğini belirtti.

King’in avukatları idam kararını temyize götürmüş, ancak karar Anayasa Mahkemesi’nden dönmüştü.

John William King yıllar boyunca cinayetin nefret suçu olmadığını iddia ediyordu.

King, Byrd’ün cinayetiyle ilgili idam edilen ikinci kişi. Olaya karışan Lawrence Russell Brewer 2011’de idam edilmişti. Olaya karışan üçüncü kişi Shawn Allen Berry ise ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG