Erişilebilirlik

‘Öğrenmenin Yaşı Yok’ Diyenler İçin Tazelenme Üniversitesi


Mutfak sanatları dersinin yapıldığı bölüme girer girmez hem mis gibi yemek kokuları hem de kahkahalar yükseliyor. Tazelenme Üniversitesi’nin öğrencileri büyük bir keyifle İtalyan usulü mantarlı risotto ve kadın budu köfte yapıyorlar. Öğrencilerin kimi kıymanın ne kadar kavrulacağını sorarken, kimi muziplik peşinde pişen kadınbudu köfteleri kaçırmaya çalışıyor.

Dersin eğitmeni Şenay Uyguner, sınıfın en genci. Çünkü bu üniversitedeki öğrencilerin hepsi 60 yaşın üstünde.

Uyguner, “Belli bir yaştan sonra ‘ben bilmiyorum’ demek her yiğidin harcı değildir” sözleriyle öğrencilerinin öğrenme azmini ve özgüvenini kutluyor. “Onlar elbette yıllardır yemek yapıyorlar. Dolayısıyla çok ustalar. Ama biz burada biraz işin kimyasını anlatıyoruz. Yağın hidrojene dönüşmesini, aminoasitlerin nerelerde kullanılması gerektiğini anlatıyoruz” diyor.

Hayatı güzelleştiren dersler

‘Öğrenmenin Yaşı Yok’ Diyenler İçin Tazelenme Üniversitesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Öğrenciler de çalışkanlıkta gençlere taş çıkartıyor. Bir ay sonra 70 yaşına basacak olan emekli ilkokul öğretmeni Nuran Avcı derslere zevkle çalıştığını söylüyor: “Her gün buraya gelip öğrendiğim dersleri evde tekrar ediyorum.” Avcı, yaşıtlarına hayata gülümseyerek bakmalarını ve zorluklar karşısında yılmamalarını tavsiye ediyor.

Mutfak sanatları, Tazelenme Üniversitesi’nin seçmeli derslerinden biri. Öğrenciler isterlerse öykü atölyesi, halk dansları, örgü, aikido, felsefe gibi başka dersleri de seçebiliyorlar. İngilizce psikodrama dersini seçen emekli sınıf öğretmeni Nazife Durukan tekrar öğrencilik yapmanın kendisini ilkokul yıllarına götürdüğünü söylüyor: “Burası harika bir yer. Hiç aksatmadan geliyorum, büyük bir sevgiyle. Buraya geldiğimiz zaman hepimiz içimizdeki çocukla yaşıyoruz.”

Sağlıklı ve aktif yaşlanma

Müfredatta geriatri, parazitoloji, mikrobiyoloji, hukuk, iletişim, arkeoloji, felsefe gibi zorunlu dersler de var. Dersler, sayısı 90’ı bulan gönüllü eğitimciler tarafından veriliyor.

Tazelenme Üniversitesi Ege Üniversitesi Kampüsü Yöneticisi Doç. Dr. Sevnaz Şahin aynı zamanda bir geriatri uzmanı. VOA Türkçe’ye konuşan Şahin, ilk kez Antalya Akdeniz Üniversitesi bünyesinde faaliyete geçen Tazelenme Üniversitesi’nin bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu söylüyor: “Bu projenin birçok amacı var ama temel amacı sağlıklı, aktif, dinamik yaşlanmayı sağlamak. Bunun da temeli aslında toplum içerisinde, var olabilmek. İleri yaş grubunu bilgiyle donanımlı hale getirip sosyal çevresini kuvvetlendirerek yaşamın içinde tutmayı amaçlıyoruz. Bu amacımıza da ulaştığımızı düşünüyoruz.”

Ege Üniversitesi kampüsünde yaklaşık 300 öğrenci var. Ödevlerini hazırlıyorlar, sınavlara giriyorlar, karne alıyorlar.

Sınıf geçmek için derslerin en az yüzde 70’ine devam zorunluluğu var. Ancak öğrenciler derslere o kadar istekli geliyorlar ki, devamsızlık oranı yüzde 10’un altında.

Doç. Dr. Sevnaz Şahin, bu tür üniversitelerin bazı ülkelerde resmi bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor ve “Bizim de hayalimiz, Tazelenme Üniversitesi’nin resmileşmesi” diyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG