Erişilebilirlik

Çipras’tan ‘Türk Savaş Uçakları Helikopterimi Taciz Etti’ İddiası


Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ülkesinin bağımsızlık günü kutlamaları nedeniyle Yunan adası Agathonisi’yi ziyaret etmek için havalanan helikopterinin Türk savaş uçakları tarafından taciz edildiğini öne sürdü. Türk güvenlik kaynaklarıysa Türk savaş uçaklarının Ege’de herhangi bir taciz olayına karışmadığını belirtti.

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Türkiye’nin Akdeniz kıyılarından birkaç mil uzaklıkta Yunanistan’a ait Agathonisi (Eşek) Adası’nda yaptığı açıklamada “Ulusal hava sahamızı ihlal eden güçlere müdahale için Yunan jetleri havalanıncaya kadar, bindiğim helikopteri aşağı doğru manevra yapmaya zorladılar” dedi.

Yunanistan Başbakanı “Onlara bu tür aptalca hareketlerin bir anlamı olmadığı, yakıtlarını boşa harcadıkları mesajını göndermek istiyorum. Ulusal onurumuzu her zaman müdafaa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yunan askeri bir yetkili de Reuters haber ajansına Yunan F-16 savaş uçaklarının Çipras’ın helikopterinden 4 mil uzaklıkta Türk savaş uçaklarını püskürttüğünü söyledi.

Türk güvenlik kaynaklarından da olayla ilgili açıklama geldi. Anadolu ajansına bilgi veren güvenlik kaynakları, Ege'de Türk jetlerinin herhangi bir taciz olayına karışmadığını, uçakların “mutat görevlerini yaptığını” bildirdi.

Her ikisi de NATO üyesi olmalarına karşın Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerde tansiyon, Kıbrıs sorunu ve iki ülkenin birbirini hava sahası ihlalleriyle suçlaması sebebiyle zaman zaman yükseliyor. İki ülke arasındaki ilişkiler Yunanistan’ın Türkiye’deki darbe girişimine katıldığını söylediği sekiz askeri iade etmemesi sebebiyle daha da gerilmiş durumda.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG