Erişilebilirlik

Zengin Yabancıların Gözü New York'ta


Zengin Yabancıların Gözü New York'ta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

New York’taki apartman daireleri her ne kadar birçok Amerikalı için çok pahalı olsa da diğer ülkelerden gelen zengin alıcılar için fiyatlar makul görünüyor. Zengin Kanadalılar, Çinliler ve Ruslar, bazen iyi bir semtte apartman dairesi alabilmek için milyonlarca dolar harcamaktan kaçınmıyor

New York’un ünlü Central Park’ına bakan çizimlerini gördüğünüz bina, Batı yarıküredeki en yüksek apartman.

İnşaat henüz tamamlanmadığı halde bütün daireler çoktan satıldı ve bazı haberlere göre iki daire 90’ar milyon dolara alıcı buldu. Satış Müdürü Jeannie Woodbrey, küçük dairelerin fiyatının yaklaşık 19 milyon olduğunu söylüyor:

“Tavanlarımız standart apartmanlardan daha yüksek, dış cephe boydan boya cam. Dolayısıyla bu nefes kesici manzara büyük ilgi görüyor.”

Daireleri alanların yarısı yabancı uyruklu. Ünlü bir emlak şirketinin çalışanları potansiyel müşterileri ikna etmek için Çin’e kadar gitmiş.

Chang: “New York’a bayılıyorlar.”

Field: “Neden New York?”

Chang: “Herşeyden önce Amerika’daki siyasi istikrar çok cazip. Aldıkları ev durduğu yerde değer kazanıyor. Birden bire devletin el koyması gibi bir risk yok.”

Central Park civarında yakında daha yüksek ve lüks apartmanlarda daha pahalı daireler satışa çıkacak. Potansiyel müşteriler yine Çinliler.

Daniel Chang: “Çin’deki müşterilerimin ilk tercih ettiği yer Central Park civarı. Parkı gören daireler istiyorlar.”

Uzun zamandır ilk kez Manhattan’da Çinli alıcıların sayısı Ruslar’ı geçti. İlk sırada ise Diane Francis gibi Kanada vatandaşları var:

“Amerika’daki gelir adaletsizliğine bir noktada çözüm bizleriz. Milyonlarca dolarlık ev satın alıyor, yatırım yapıyor, yeni istihdam sahaları açıyoruz.”

Francis, yabancıların Amerika’yı güvenli buldukları için bu lüks apartmanlara yatırım yaptıklarını söylüyor:

“Bazıları baskıcı rejimlerden, bazıları da kendi para birimlerindeki istikrarsızlıktan kaçıyor. Bazıları da Çin örneğinde olduğu gibi yolsuzluk ve rüşvetle elde ettikleri parayı ülkeden çıkarmak için başka birilerinin adına daire satın alıyor. Elbette bu söylediklerim bütün Çinli alıcılar için geçerli değil.”

Ancak bazıları bu lüks binaların gelir eşitsizliğini körüklediği görüşünde. Çoğu daire kiraya verilmeden boş tutuluyor, ev sahipleri gelirlerini Amerika dışında elde ettiğinden vergi ödemiyor, hatta bazı durumlarda bazı emlak vergilerinden muaf tutuluyor.

Bazıları da bu lüks binaların kentte ev fiyatlarını yükseltmesinden ve New Yorklular’ın artık ev satın alamaz hale gelmesinden yakınıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG