Erişilebilirlik

Yurtdışındaki Türkler Hükümet Programından Memnun mu?


Yurtdışındaki Türk seçmenin seçimlere katılımın daha fazla olabilmesi için başta oy verme merkez sayısının artırılması ve yurt dışının seçim bölgesi yapılarak kendi milletvekillerini seçmelerine imkan tanınması Almanya’daki Türk dernek ve kuruluşlarının da sürekli olarak dile getirdiği talepler.
Yurtdışındaki Türk seçmenin seçimlere katılımın daha fazla olabilmesi için başta oy verme merkez sayısının artırılması ve yurt dışının seçim bölgesi yapılarak kendi milletvekillerini seçmelerine imkan tanınması Almanya’daki Türk dernek ve kuruluşlarının da sürekli olarak dile getirdiği talepler.

Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk, uzun yıllardır Türkiye’deki seçimlerde oy kullanmak istediklerini dile getiriyorlardı. Türkiye sınırları dışındaki 2 milyon 800 bin civarındaki Türk vatandaşı, bulundukları ülkede Türkiye’deki seçimler için oy kullanma hakkının verilmesi sonrasında ilk kez geçen yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerine, bu yıl da 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerine katılabildi.

Şimdilik sadece ‘seçme hakkı’ olan Avrupalı Türklerin sayısının 2,5 milyon olması, Türkiye’deki siyasi partilerin iştahını kabartırken, özellikle 7 Haziran seçimleri öncesinde partiler yurt dışındaki Türklere yönelik vaat yarışına girdi. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Almanya’da düzenledikleri seçim mitinglerinde iktidara gelmeleri durumunda yurt dışı Türkleri için neler planladıklarını anlattılar.

AKP bu yıl yapılan her iki seçimde yurtdışında da açık ara birinci parti oldu. Partilerin vaat yarışında da ön sırada yer alan AK Parti’nin vaatlarından bir bölümü Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Çarşamba günü okuduğu 64. Hükümet Programı’nda da yer aldı.

Programda, borçlanarak emekli olanların yarı zamanlı çalışabilmesi, askerlik bedelinin bin Euroya düşürülmesi, yeni başkonsolosluklar açılması ve yurtdışındaki Türk dernek ve kuruluşlarının güçlendirilmesi yer alıyor.

Davutoğlu’nun açıkladığı programda özellikle genç erkekleri ilgilendiren dövizli askerlik bedelinin 6 bin Eurodan bin Euroya düşürülmesinin yanısıra, emeklilere yeni haklar dikkat çekti.

‘Türkiye’den borçlanarak emekli olan yurtdışındaki emeklilerin bulundukları ülkelerde yarı zamanlı çalışabilmeleri için ikili anlaşmalarımız çerçevesinde gerekli çalışmaları yapacağız.’ denilen programda, Türkiye’de emeklilik aylığı alanların yaşadıkları ülkelerde de çalışabilmeleri hedefleniyor.

Yurt dışı öğretmen sayısının artırılması hedefi, anadil eğitiminin yaygın olarak verilmesi ve kültürel kimliklerin korunması için yurtdışındaki sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini desteklenmesi de hükümet programına yansırken, yükseköğrenimlerini Türkiye’de görmek isteyen gençlere yönelik kontenjanlarının artırılması da hedefler arasında yer aldı.

1 Kasım seçimi öncesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun duyurduğu aynı soyadını taşıyan aile mensuplarının beraber seyahat etmesi durumunda THY uçuşlarında yüzde 20 indirim geçen günlerde yaşama geçirilmişti.

Son yıllardaki zamlarla 217 Euro’ya çıkan pasaport harcını 100 Euro’ya düşürme vaadi ise vaat olarak kaldı, tersine harçların 1 Ocak 2016’dan itibaren daha da artacağı açıklandı.

Başta AK Parti olmak üzere tüm partiler seçimi kazanmaları durumunda yurt dışındaki seçmenlerine yaşadıkları ülkelerin seçim bölgesi ilan edileceği sözünü verdi. Ancak hükümet programında bu vaadin de sözde kaldığı ortaya çıktı.

Yurtdışındaki Türk seçmenin seçimlere katılımın daha fazla olabilmesi için başta oy verme merkez sayısının artırılması ve yurt dışının seçim bölgesi yapılarak kendi milletvekillerini seçmelerine imkan tanınması Almanya’daki Türk dernek ve kuruluşlarının da sürekli olarak dile getirdiği talepler. AK Parti’nin Avrupa’daki teşkilatlanması olarak görülen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD’nin Genel Başkanı Süleyman Çelik, bu iki konunun programda yer almamasını hata olarak tanımlıyor.

Bu arada ihtiyaç duyulan ülkelerde yeni başkonsoloslukların açılması ve yetersiz kalan başkonsolosluk binalarının yenilenmesi hükümet programına yansıyan diğer hedefler arasında.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG