Erişilebilirlik

'Yurtdışı Oyları HDP'ye Önemli Katkı Sağlayacak'


'Yurtdışı Oyları HDP'ye Önemli Katkı Sağlayacak'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:15:44 0:00

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) uzmanların da doğruladığı gibi yurtdışında önemli seçmen potansiyeline sahip. HDP’nin ABD Temsilcisi Mehmet Yüksel de, yurtdışında, özellikle de Avrupa’da seçmen potansiyelinin yarım milyona yaklaştığını ve en azından bu genel seçimlerde 200 bin oy beklediklerini söylüyor.

HDP’nin oy potansiyeli Avrupa’da oldukça fazlayken, Amerika’daki seçmen sayısı aynı güce sahip değil. Mehmet Yüksel, özellikle New York ve New Jersey eyaletlerinde yoğun olan seçmenlere ulaşmaya ve bu kişilerin Türkiye’yle bağlarını güçlendirmeye çalıştıklarını belirtiyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan HDP Amerika temsilcisi Mehmet Yüksel, partisinin “yerelde”, yani doğu illerinde zaten güçlü varlık gösterdiğinin altını çizerken, öncelikli hedeflerinin Türkiye genelinde yüzde 10 seçim barajını geçmek olduğunu, yurtdışından gelecek oyların da bu anlamda büyük katkı sağlayacağını kaydediyor.

Yurtdışındaki vatandaşların oy kullanmasını “önemli ve demokratik” bir gelişme olarak yorumlayan Yüksel, normalde Türkiye’nin siyasi sürecinin dışında bırakılan yurtdışı seçmen kitlesine karar mekanizmasına katılma hakkının verildiğinin altını çiziyor.

Mehmet Yüksel’e göre özellikle Amerika’daki seçmenin yaşadığı en büyük soruna, Amerika’nın coğrafyasının büyük olmasından dolayı vatandaşların oy merkezlerinin kurulu olduğu büyükelçilik ve konsolosluklara “13-14 saat araba sürerek” varıyor olması. Seçim sandıkları, Amerika’da yalnızca mevcut yedi diplomatik temsilcilikte açıldı. Bu temsilcilikler arasındaki mesafe, seçmenleri caydıran en büyük unsur.

Mehmet Yüksel bundan dolayı, gelecek seçimlerde yapılacak yasal değişikliklerle oy vermenin daha kolay hale getirilmesini umduklarını belirtiyor.

Randevu sisteminin kaldırılması ve oy kullanma takviminin uzatılmasından dolayı katılımın artmasını bekleyen HDP Amerika Temsilcisi Mehmet Yüksel, bununla birlikte “oyların güvenliğinin” seçmenler açısından kaygı unsuru olduğunu belirtiyor.

‘Meşruiyet sorunu’

HDP ve öncesindeki partiler geçmiş seçimlere bağımsız adaylarla girerken, bu kez yüzde 10 barajını parti olarak aşmaya karar verdi. Bununla birlikte partinin dünyanın en yüksek seçim barajı olan yüzde 10’u geçememesi durumunda bunun nasıl bir tepkiye yol açacağını sorduğumuzda, Mehmet Yüksel bunun bir “meşruiyet sorunu” doğuracağını söylüyor. Yüksel, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Düşünün Diyarbakır’da 11 milletvekilinden 8-9'unu seçebilecek bir potansiyelde oy alacaksınız. Bir parti bir ya da iki milletvekili çıkarabilecek potansiyelle o şehrin bütün milletvekillerini alacak. Bu büyük bir meşruiyet sıkıntısı yaratır. Bu sadece Diyarbakır'la sınırlı değil, en az 10-15 şehirle sınırlı. Bu yine Türkiye siyasetine yansıyacak. Yine bizim yüzde 10 barajını geçmememiz durumunda CHP ile MHP de parlamentoda pek de etkili olabilecek bir muhalefet gücüne sahip olmayacak” diye konuşuyor.

Türkiye’nin en büyük korkusunun “başkanlık sisteminin” gelmesi olduğunu kaydeden HDP Amerika temsilcisi Yüksel, HDP’nin eskiden olduğu gibi bu seçime bağımsız girmesi durumunda da iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin başkanlık sistemini zorlayacak potansiyele sahip olacağını savunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG