Erişilebilirlik

Yunanistan'a Mülteci Akını Sürüyor


Yunanistan'a Mülteci Akını Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Yunanistan, Avrupa’ya gelen mültecilerin ilk durağı olan İtalya’nın yerini almaya başladı. 2015’in ilk yarısında Yunanistan’a 100 binin üzerinde mülteci giriş yaptı. Bu mülteciler, ekonomik kriz yaşayan Yunanistan’dan ayrılıp, Avrupa’nın batısına doğru ilerlemek istiyor. Balkanları geçmeye çalışan göçmenler, çok tehlikeli ve zorlu bir yolculukla karşı karşıya kalıyor.

Çoğu iç savaştan kaçan Suriyelilerle dolu mülteci tekneleri, gece gündüz demeden Yunanistan’ın Midilli Adası’na yanaşıyor.

Amro Hauydar, "Bombalardan, saldırılardan, teröristlerden, Esat rejiminden, kısacası bizi öldürmek isteyen her şeyden kaçıyoruz” diyor.

Sadece bu yıl Yunanistan’a gelen göçmen sayısı 100 bini geçti. Ancak Yunanistan ekonomik krizle mücadele ediyor. Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, durumun tam bir felaket olduğunu söylüyor: “Elimizde zaten ekonomik borç bombası vardı. Şimdi bir de mülteci bombası verildi. Hangisi önce patlayacak bilmiyorum.”

Yunan hükümeti, Atina’ya ulaşan mültecilere çok sınırlı bir yardım sağlıyor.

Uluslararası Af Örgütü'nden Gauri Van Gulik, “Normalde ülkelerin bir sığınmacı prosedürü olur. Ancak şu anda Yunanistan’da hiçbir şey işlemiyor. Dolayısıyla da mülteciler Yunanistan’ı terk ediyor. Bu da Batı Balkanlar’daki geçiş yollarında sorunlar çıkmasına yol açıyor” diyor.

Yunanistan’da başlayan Batı Balkan yolu, Makedonya ve Sırbistan’dan geçerek, Batı Avrupa’ya giriş noktası olan Macaristan’a ulaşıyor. Uluslararası Af Örgütü, bu yol üzerindeki yasadışı faaliyetleri ve tacizleri belgelemiş: “Bu yoldan geçmek isteyenler Yunanistan’a geri gösteriliyor. Bu süreçte çok sayıda dayak, şiddet, silahla yaralama vakası kaydettik. Çocuklar dahil çok sayıda mülteci feci şekilde dövülüyor.”

Macaristan, Sırbistan’dan mülteci akınını önlemek için duvar inşa etmeye başladı.

Uzman, “Geldikleri ülkelerde istenmeyen bu mülteciler tost gibi eziliyorlar. Gidecek hiçbir yerleri yok” şeklinde konuşuyor.

Akdeniz’i geçerek Kuzey Afrika’dan İtalya’ya ulaşmaya çalışan binlerce mülteci ise hayatlarını tehlikeye atmaya devam ediyor. Son olarak geçen hafta Libya’da alabora olan bir mülteci teknesinde 40 kişinin öldüğü bildirildi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG