Erişilebilirlik

Yunanistan'da Kader Günü


Yunan halkı ülkenin ekonomik geleceğini belirleyecek referendum için sandık başına gitti. Referandumda AB’den yardım alabilmek için daha fazla kemer sıkma önlemi alınıp-alınmaması konusunda halkın görüşlerine başvuruluyor.

Referandumda “hayır” oyu çıkması durumunda Yunanistan yeni mali yardım alamadığı gibi Euro bölgesinden de çıkarılabilir.

Yunanistan'da referandum öncesinde yapılan anketler, “evet” ve “hayır” oyu kullanacak olanların sayısını başabaş gösteriyordu.

Başbakan Aleksis Çipras, vergilerin yükseltilmesi, maaşların kesilmesi ve harcamaların kısılmasını öngören AB yardım planına referandumda halkın hayır oyu vermesini istedi. Çipras, planın kabul edilmemesi durumunda şartların yeniden görüşmeye açılabileceği görüşünü savunuyor.

Pazar günü sandık başında konuşan Çipras, “hiçkimse bir halkın isteklerini, kendi geleceğini tayin etme hakkını gözardı edemez,” dedi.

Çipras ve Yunan halkı, daha önceki AB talepleri yüzünden yeterince kemer sıktıklarını ve yaşam standartlarının önemli ölçüde düştüğünü söylüyor.

Maliye Bakanı Yanis Varufakis de AB’yi Yunanistan’ı “terörize etmekle” suçladı.

Ancak bazı Yunan seçmen de, ülkenin Avrupa dışında bir geleceği olmadığını savunuyor. Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkarılması halinde, tekrar ülkenin ulusal para birimi Drahmi’nin tedavüle sokulması gerekecek.

Referandum öncesindeki günlerde, Yunan halkı yine sıkıntılı günler geçirdi. Bankalar, para çekmek isteyen müşterilerine bazı kısıtlamalar koyarak, hesapların boşaltılmasını ve bir banka krizi oluşmasını engellemeye çalıştı. Birçok süpermarkette ise yiyecekler kısa sürede tükendiğinden raflar boş kaldı.

Yunanistan geçen hafta temerrüde düşerek, IMF’ye olan 1,8 milyar dolarlık borç ödemesini yapamadı. Bunda AB maliye bakanlarının Yunanistan’a mali destek vermeme kararı etkili oldu.

AB, Yunanistan’ı daha fazla ekonomik reform yapma konusunda ayak diremekle suçlarken, Yunanistan yeterince fedakarlık yaptıklarını ve alacaklıların “kölesi” haline geldiklerini iddia ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG