Erişilebilirlik

Yunanistan: 'Borçlarımızı Yeniden Yapılandırın'


Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varufakis, AB'nin Ekonomik, Mali, Vergi ve Gümrüklerden Sorumlu yetkilisi Pierre Moscovici'yle Letonya'da yaptığı görüşmede
Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varufakis, AB'nin Ekonomik, Mali, Vergi ve Gümrüklerden Sorumlu yetkilisi Pierre Moscovici'yle Letonya'da yaptığı görüşmede

Yunan hükümeti, borçlarının yeniden yapılandırılması durumunda kurtarma paketinin son dilimine ihtiyaç duymayacağını bildirdi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varufakis, bir gazeteye verdiği demeçte, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Birliği tarafından verilen 272 milyar dolarlık kurtarma paketinin sonuncu 8 milyar dolarlık dilimine ihtiyaç duymayacaklarını, bunun yerine mevcut borçların ödeme koşullarının yeniden yapılandırılmasının yeteceğini söyledi.

Ancak ne AB, ne Avrupa Merkez Bankası ne de IMF bu çağrıya olumlu bakmıyor.

Euro Bölgesi’nden ayrılmayı reddeden Yunan bakan, bu bölgede uygulanan parasal sistemin zaten hassas durumda olduğunu ve iflas edeceğini savundu. “‘Geçmişte Euro Bölgesi’ne girmemeliydik’ demekle ‘şimdi Euro bölgesinden ayrılmalıyız’ demek birbirinden farklı şeyler” diye konuşan Varufakis, şu anda geri adım atmanın sonuçlarının olumsuz olacağı uyarısında bulundu.

Yunanlı yetkililer geçen hafta AB-IMF kurtarma paketinin son diliminin Atina’ya transfer edilmesi için alacaklılarıyla görüşmeler yürütmüş, ancak görüşmelerden sonuç alınamamıştı.

Yunanistan’ın borcunun bir sonraki taksitini faizleriyle birlikte 12 Mayıs’ta geri ödemesi gerekiyor, ancak hükümet maaşları ödemekte zorlanıyor.

Yunan ekonomisi nakit sıkıntısı yaşıyor ve hükümet maaşları ödemekte zorlanıyor.
Yunan ekonomisi nakit sıkıntısı yaşıyor ve hükümet maaşları ödemekte zorlanıyor.

Eğer Yunanistan kreditörlerinden bu 8 milyar dolarlık son dilimi alamazsa yeni bir temerrüde ve büyük olasılıkla Euro bölgesinden ayrılmaya zorlanacak.

Yunanistan’ın genç hükümeti, parasal sorunlarını çözmek için İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Nazi işgalinden dolayı Almanya’dan 312 milyar dolar savaş tazminatı istemişti. Ancak Almanya sorunu 1960 yılında kapattığını, o dönem Yunanistan’a yüklü miktarda tazminat ödediğini bildiriyor. Alman yetkililer, Yunanistan’ın tazminat talebine “oyalama taktiği” olarak bakarken, ülkede bir tek Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Yunanistan’ın istediği tazminat talebinin değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Sembolik bir göreve sahip olan Gauck, Yunanistan’a tazminat ödemenin “tarihi bir sorumluluk” olacağını savundu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG