Erişilebilirlik

Yoğun Kar Yağışının Nedeni Küresel Isınma mı?


Yoğun Kar Yağışının Nedeni Küresel Isınma mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Amerika’nın kuzeybatısı, havalimanları, okulları ve işyerlerinin kapanmasına neden olan şiddetli kar yağışının etkisini atlatmaya çalışıyor. Bölge halkı, yoğun kar yağışının iklim değişikliği ve küresel ısınmayla bağlantılı olup olmadığını sorguluyor.

Yoğun kar yağışı, atmosferdeki nemin artmasından kaynaklanıyor. Meteoroloji uzmanlarına göre yoğun kar yağışına körfezdeki sıcak okyanus akımından gelen su buharı ve bu buharın kuzey kutbundan gelen soğuk havayla karışması yol açtı.

Okyanus ve Atmosfer Dairesi iklim programları sorumlusu Wayne Higgins’e göre, bu, ender görülen kar yağışlarından biriydi: “Tek bir yağışa ya da soğuk hava dalgasına bakarak, küresel ısınmadan kaynaklandığını söylememiz doğru olmaz.”

Higgins, bu bağlantıyı kurabilmek için yeterli veriye sahip olmadıklarını söylüyor. Higgins’e göre, iklim değişikliğinin etkilerini görebilmek için ayrıntılı tarihi kayıtlara bakılması gerekiyor: “Yaptığımız ayrıntılı incelemelerdeki iklim modellerimiz ve bu modellerde uyguladığımız senaryolar sayesinde şu anda yaşadığımızın bir iklim değişikliği olduğunu, bunun insanlardan kaynaklandığı ve gelecekte de devam edeceği sonucunu elde ettik.”

Higgins, uzmanların bu küresel verilerle Avrupa’daki sıcak hava dalgaları, Asya’daki yoğun yağışlar ve California’daki kuraklık gibi şiddetli atmosferik olaylar arasında bağlantı kurmayı başardıklarını belirtiyor. Eric Grady, kuraklıktan kavrulan bölgede su tasarrufu yapıyor: “Yıkanma süremizi azalttık ayrıca eskisi kadar sık çamaşır ve bulaşık da yıkamıyoruz.”

Ancak sorunlar devam ediyor.

Wayne Higgins, “Araştırmalarımız bölgede daha fazla kuraklık yaşanacağını ve su kaynaklarının ciddi anlamda tehlikede olduğunu gösteriyor” diyor.

Küresel ısınma, yaktığımız kömür, kullandığımız elektrik ve bindiğimiz otomobillerin çıkardığı karbon dioksit gazıyla bağlantılı. Enerji tüketimiyle bağlantılı sera gazı salımı dünyanın ısınmasına neden oluyor. Higgins’e göre, günümüzdeki bu yoğun atmosfer olayları, yakın gelecekteki yağışlar, kuraklıklar ve sıcak hava dalgalarının artacağının habercisi: “Meteorolojik ve hidrolojik olaylardaki bu artışa karşı toplum olarak ne yapmamız gerektiğini, bu değişikliklere nasıl uyum sağlayacağımızı sorgulamamız gerekir.”

Higgins’e göre dünya küresel ısınma yaşıyor. Uzmanlar, atmosferik olaylardaki bu aşırılıkların artık yeni normal olacağı ve bunun da içtiğimiz sudan, yediğimiz gıdalara kadar herşeyi olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG