Erişilebilirlik

Yeşil Kart Çekilişi Başladı Sahtekarlara Dikkat!


Amerika’da yaşama hakkı veren ‘Yeşil Kart‘ sahibi olmayı sağlayacak 2017 çekilişi için başvurular başladı. Türk vatandaşların da yararlanabileceği başvurular, Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın www.dvlottery.state.gov sitesinden ücretsiz olarak yapılıyor.

2017 yılı için düzenlenecek Yeşil Kart çekilişinde yaklaşık 3000 - 3500 civarında Türk vatandaşının da çekiliş talihlileri arasında yer alacağı tahmin ediliyor. 1 Ekim’de başlayan başvuruları 3 Kasım’da sona erecek.

Amerika Dışişleri Bakanlığı düzenliyor

Amerika, izlenen yasal göçmenlik politikaları çerçevesinde, her yıl 50 bin yeni göçmeni çekiliş yoluyla alıyor. Kongre yetkisiyle düzenlenen çekiliş, Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülüyor ve özellikle, Amerika’ya göçün az olduğu ülkelerde doğaņ olan kişiler için uygulanıyor.

Çekiliş, Yeşil Kart verileceği takvim yılından bir yıl önce gerçekleşiyor. Bir başka deyişle, 2017 yılında sağlanacak kotanın çekilişine başvurular 2015’in son aylarında yapılıyor. Sonuçlar 2016 yılında açıklanıyor ve talihliler, işlemleri gerçekleştirilip yasal olarak ülkeye 2017 yılından itibaren yaşama hakkına sahip oluyor. Çekiliş yoluyla 50 bin Yeşil Kart veriliyor.

Talihlileri bilgisayar belirliyor

Her sene düzenlenen çekiliş programından, basit ama katı bazı kurallarla sınırlandırılmış̧, sadece yeterlilik şartlarına uyan kişiler çekilişten kazandıkları Yeşil Kart hakkından yararlanabiliyor. Yeşil Kart çekilişi, Amerikan Hükümeti denetiminde olan bilgisayar programı tarafından rastgele yapılan çekiliş̧ sonucuna göre belirleniyor.

‘Aracılardan uzak durun’

Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, özellikle çekilişe katılacak kişileri, yapacakları başvurularda kesinlikle aracı kullanmama yönünde uyarıyor. Dışişleri Bakanlığı: “Başvurunuzu kendiniz yapın, aracı kullanmayın, vize danışmanlarının, vize aracılarının ya da onlar adına başvuru yapmak isteyen diğer kişilerin yardımları olmadan kendilerinin yapmalarını önemle tavsiye ederiz. Eğer bir aracıdan yardım alacaksanız, başvurunuzun yapıldığı sırada orada bulunmalı, soruların cevabının doğru olduğunu teyit etmeli ve başvuru tamamlanınca gelen onay sayfasını ve size özel onay numaranızı mutlaka almalısınız. Elektronik onay numarası daha sonra web sitesinden kurayı kazanıp kazanmadığınızı öğrenmeniz için gereklidir. Bu numara olmadan başvurunuzun durumunu öğrenebileceğiniz sisteme erişiminiz olmayacak. Bahsedilen bu aracılar veya danışmanlar, daha sonra yasal olmayan bir şekilde sizden para talep etmek amacıyla teyit numaranızı kendilerinde saklamak isteyebilirler. Lütfen bu bilgileri saklamayı öneren kişiler karsı dikkatli olunuz. Asla para göndermeyiniz.”

New York barosuna bağlı olarak 30 yılı aşkın bir süredir göçmenlik ve ticaret avukatlığı yapan Cahit Akbulut, 2017 Yeşil Kart çekilişine katılmak isteyen Türk vatandaşlarını özellikle aracı firmalar ve bazı vize danışmanlık şirketleri tarafından çekilişe katılım için alınan fahiş paralar konusunda uyardı.
New York barosuna bağlı olarak 30 yılı aşkın bir süredir göçmenlik ve ticaret avukatlığı yapan Cahit Akbulut, 2017 Yeşil Kart çekilişine katılmak isteyen Türk vatandaşlarını özellikle aracı firmalar ve bazı vize danışmanlık şirketleri tarafından çekilişe katılım için alınan fahiş paralar konusunda uyardı.

Akbulut: ‘Sahtekarlara karşı dikkatli olun’

New York Barosu'na bağlı olarak 30 yılı aşkın bir süredir göçmenlik ve ticaret avukatlığı yapan Cahit Akbulut, 2017 Yeşil Kart çekilişine katılmak isteyen Türk vatandaşlarını özellikle aracı firmalar ve bazı vize danışmanlık şirketleri tarafından çekilişe katılım için alınan fahiş paralar konusunda uyardı. Akbulut, Amerika’nın Sesi'ne, Yeşil Kart çekilişiyle ilgili bilgi verdi.

‘Ücretsiz başvurudan haksız kazanç elde ediyorlar’

Son dönemlerde, bir çok Türk vatandaşının Amerika hayallerinin bazı kişi ve kurumlarca suiistimal edildiğinin altını çizen Akbulut, Yeşil Kart çekilişine katılmak isteyen çok sayıda Türk vatandaşından, loto başvurusu için çeşitli aracı kurumlar tarafından fahiş başvuru bedelleri talep edildiğini, çeşitli internet sitelerinin de internet üzerinden başvuru adına tamamıyla ücretsiz olan bir başvurudan haksız kazanç elde ettiğini söyledi. Akbulut, “Aracı kişi ve kuruluşlara itibar etmeyin, Yeşil Kart çekilişi için katılım başvuruları ücretsizdir.”

‘Türkçe kılavuzu son derece bilgilendirici’

Akbulut, “Başvuru formunuzu kendiniz doldurun, gerekirse İngilizce bilen kişilerden yardım alın. Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın başvuru için hazırladığı Türkçe bir de kılavuz var, son derece bilgilendirici, birçok sorunun yanıtı var."

Gerekli eğitim ve meslek şartları

Akbulut, her başvuru sahibinin Yeşil Kart çekilişi programının gereklilikleri olan eğitim ve meslek koşullarını yerine getirme zorunluluğu olduğunu belirterek, “En az lise veya dengi bir okuldan mezun olmak gerek. Eğer başvuru sahibi lise mezunu değilse, son 5 yıl içinde eğitim, deneyim veya uzmanlık gerektiren bir işte en az 2 yıllık bir iş deneyimine sahip olması gerekiyor.”

‘Yasadışı durumdaysanız başvurmayın’

Akbulut, Yeşil Kart çekilişine ABD’de yasal yollarla yaşayan Türk vatandaşlarının da katılabileceğini, ancak Amerika'da yasadışı duruma düşen Türk vatandaşlarının Yeşil Kart talihlisi olsa bile yasal durumunda farklılık olmayacağını vurgulayarak, “Özellikle yasadışı durumunda olan kişiler Yeşil Kart talihlisi olurlarsa, kartlarını almak için Türkiye’ye dönmek durumundalar. Döndüklerinde de buradaki yasadışı durumları ortaya çıkmakta. Bu durumdaki kişilere çekiliş yoluyla çıkan kart hakkı iptal ediliyor. Bu kişiler hem kartlarını alamıyor hem de çekiliş yoluyla başka bir Türk vatandaşının kart sahibi olmasına engel oluyorlar. Ayrıca çekilişte kazanlarını Amerika’da suç geçmişinin de temiz olması gerekiyor.”

‘Türkler'in başvurusu büyük oranlarla artıyor’

Akbulut, Türk vatandaşlarının Yeşil Kart çekilişlerine oldukça rağbet ettiğine işaret ederek başvuru sayısının her yıl büyük oranlarda artış gösterdiğini söyledi. Türkler'in Amerika’ya göç konusunda oldukça istekli olduğunu belirten Akbulut, Türk vatandaşlarının Yeşil Kart çekilişlerine başvuruları büyük oranlarla artış gösterse de çekiliş yoluyla verilen Yeşil Kart sayısının sınırlı olduğunu hatırlattı. Akbulut şu bilgileri verdi: "Çok başvuru yapıldı diye bu sayı artmıyor. 50 bin kişilik kotanın yüzde 7 sınırını geçmemesi gerekiyor. Tahminlerimize göre 2017 yılı için 3 bin ile 3 bin beş yüz kişi arasında Türk vatandaşı çekilişin talihlisi olacak. Son üç yıla baktığımız zaman, 2013’te 1807, 2014’de 3792, 2015 yılında da 3688 talihli Türk’ün Amerika’da yaşamak için çekiliş yoluyla Yeşil Kart sahibi olduğunu görüyoruz.”

Kimler Başvurabilir?

Yeşil Kart lotosuna katılmak için başvuruya uygun ülkelerden birinin vatandaşı olmak gerekiyor. Evli çiftler için de bazı şartlarda koşullar farklılaşıyor. Bir çiftin birinin çekilişe katılma hakkı bulunan ülkelerden birinin vatandaşı olması diğer çiftin katılıma hakkı bulunmayan bir ülkede doğsa bile çiftin lotoya başvurusunu engellemiyor. Ancak bu talep, çiftin adlarının ilk başvuru esnasında belirtilmiş olması ve aynı zamanda vizelerini aldıktan sonra yine aynı anda ABD’ye giriş şartı yapmaları koşuluyla geçerli sayılıyor.

Eş ve 21 yaş altı çocuklar da hak sahibi oluyor

Başvuru sahibi ABD veya herhangi başka bir ülkede olabilir ve başvuru ABD’den veya başka bir ülkeden yapılabilir. Eşler eğer başvuru koşullarına uyuyorlarsa ayrı ayrı başvuru yapabilirler. Eşlerden biri kurayı kazandığı takdirde diğeri eş̧ kategorisinden yaralanabiliyor. Lotoya katılmaya uygun olmayan ülkelerden birinde doğmuş fakat anne veya babanız o ülkede doğmamışsa veya doğduğunuz sırada o ülkede yasal olarak yerleşik değillerse, anne veya babanızın doğum yerine göre değerlendirilmeyi talep edebilirsiniz. Ancak anne veya babanızın doğum yeri olan ülkenin DV 2017 programına katılmaya uygun ülkeler arasında olması gerekiyor. Yeşil Kart hakkından çiftlerin 21 yaş altı bütün çocukları da yararlanabiliyor.

Başvuru için 3 Kasım son gün

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın www.dvlottery.state.gov adresinden online olarak yapılacak başvurular için son gün 3 Kasım 2015 Salı günü olarak belirlenmiş. Yetkililer başvuruların olası internet ortamının yaşatabileceği sıkıntı ve gecikmeler nedeniyle son günlere bırakılmaması yönünde görüş bildiriyorlar.

Birden fazla başvuru yapmayın

Yeşil Kart çekilişine, aynı yıl içerisinde bir kez başvuru yapma hakkı var. Bir kişi tek bir başvuru hakkına sahip. Aynı kişinin birden fazla müracaat yaptığı tespit edilirse başvuru iptal ediliyor. Yetkililer başvurularda en önemli iptal unsurlarından birini de eksik doldurulan formlar olarak gösteriyor. Eksik olan formlar iptal ediliyor ve başvuru sahibi çekiliş hakkını kaybediyor.

Kazanıp kazanmadığınızı kontrol edin

Çekiliş sonuçları 3 Mayıs 2016 tarihinden itibaren www.dvlottery.state.gov adresinde duyurulacak. Başvuru yapanlar, kişisel bilgilerini ve onay numaralarını girip, 2017 kurasını kazanıp kazanmadığını kontrol edebilecek.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, çekilişe katılanların kurayı kazanıp kazanmadığını sadece bu web sitesinden “Entrant Status Check” (Başvuru Durumu Kontrol) linkinden öğrenebileceğini bildiriyor. Bakanlık, kazanan kişilerin, başvurularıyla ilgili neler yapması gerektiğiyle ilgili bilgi ve göçmen vize görüşmelerinin de yine sadece bu web sitesinden öğrenebileceklerini belirterek, “Kurayı kazananlara bilgilendirme elektronik posta (e-posta/e-mail) ile yapılmaz. Amerikan hükümeti hiçbir zaman kişilere kazandıklarına dair bir e-posta gönderilmiyor‘’ şeklinde uyarıda bulunuyor.

Yararlı linkler

Yeşil Kart çekilişi başvurusu için Amerika Dışişleri'nin linki:

www.dvlottery.state.gov

Başvuru Kılavuzu ve Tüm Sorularınızın cevabını bulacağınınız Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın Türk vatandaşları için hazırladığı Türkçe link:

http://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/DV-Instructions-Translations/DV-2017-Instructions-Translations/DV%202017%20Turkish%20Translations.pdf

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG