Erişilebilirlik

Yeni Kongre Dış Politikayı Değiştirecek mi?


Yeni Kongre Dış Politikayı Değiştirecek mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Bazı uzmanlar, Cumhuriyetçi Parti’nin Senato’da kontrolu Demokrat Parti’den devralacağı Ocak ayından sonra Başkan Obama’nın dış siyasette zorlanacağını düşünüyor. Ancak Başkan Obama, Amerikan diplomasisini yürütme konusunda yine de güçlü olmaya devam edecek

Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell, Ocak ayında Senato çoğunluk lideri olacak. Bu, Washington’da en güçlü makamlardan biri.

Başkan Obama, Amerikan dış siyaseti üzerindeki ağırlığını koruyacak. Ancak düşünce kuruluşu Chatham House’dan Jacob Parakilas’a göre Senato’da çoğunluğun Cumhuriyetçi Parti’de olması nedeniyle Amerika’nın dünyanın karşısına tek cephe olarak çıkması zor olacak.

Jacob Parakilas, ”Başkanın politikalarını dikte ettiği, Senato’nun da başkanın talimatlarını yerine getirdiği algısı, yerini, Başkan ve Senato’nun, örneğin İran’la yapılacak anlaşma, Rusya’ya uygulanacak ek yaptırımlar, IŞİD’le mücadele stratejisi gibi birçok konuda çatışma içinde olduğu izlenimine bırakacak” dedi.

Cumhuriyetçi Partililer’in uluslararası konularda seslerini daha çok çıkarmaya başlaması ve Başkan Obama’ya karşı çıkma eğilimi içine girmesi bekleniyor. Ancak Cumhuriyetçiler de ulusal güvenlikle ilgili ciddi konularda büyük olasılıkla başkanı destekleyecek.

Berlin’deki Alman Uluslararası Güvenlik İşleri Enstitüsü’nde uzman olan Johannes Thimm, ”Başkan Obama’nın herhangibir krizle başa çıkması ya da daha sert bir tutum sergilemesi gerekirse Cumhuriyetçi Partililer’in desteğini alacaktır çünkü Cumhuriyetçiler zaten daha sert politikalardan yana. Böyle durumlarda Cumhuriyetçiler Başkan Obama’nın önünü kesmez. Ayrıca ciddi uluslararası krizler sırasında herkes birlik ve beraberlik içinde olup başkanın ertafında toplanır” diyor.

Johannes Thimm, Cumhuriyetçi Parti’nin, Rusya’ya kafa tutmak ya da Avrupa’yla ticaret hacmini arttırmak gibi konularda başkana destek vereceğini söylüyor. Ancak uzmana göre Cumhuriyetçiler, Başkan Obama’nın iklim değişikliği konusunda Avrupalı liderlerle işbirliği yapmasını engelleyebilir.

Kilit önem taşıyan konulardan biri, İran’la yapılan nükleer görüşmeler. Uzmanlar, yıl sonundan önce İran’la anlaşmaya varılması ve anlaşmanın şu anda Demokrat Parti’nin kontrolundaki Senato tarafından onaylanması için daha çok baskı olacağı görüşünde.

Jacob Parakilas’a göre Başkan Obama’nın Ocak ayında Cumhuriyetçi Parti’nin kontroluna geçecek Senato’dan İran’a uygulanan yaptırımların gevşetilmesi kararı çıkarması çok daha zor olacak: ”Cumhuriyetçiler Başkan Obama’nın daha sert tavır takınmasını isteyecek.”

Uzmanlara göre, Cumhuriyetçiler, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan tavrına karşı verilecek yanıtla Suriye ve Irak’taki IŞİD militanlarıyla mücadelede atılacak adımlar konusunda Başkan Obama’dan daha sert politikalar izlemesini isteyecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG