Erişilebilirlik

‘Yeni Keşfedilen Dünya Benzeri Gezegende Yaşam Olabilir’


‘Yeni Keşfedilen Dünya Benzeri Gezegende Yaşam Olabilir’
‘Yeni Keşfedilen Dünya Benzeri Gezegende Yaşam Olabilir’

Kepler Uzay Teleskobu’nun gönderdiği görüntüleri inceleyen bir grup bilimadamı, üzerinde yaşam olabilecek yeni bir gezegen keşfedildiğini açıkladı. Gezegen, Dünya’ya 22 ışık yılı uzakta keşfedildi.

Washington’daki Carnegie Üniversitesi ve Santa Cruz’da bulunan California Üniversitesi’nde görevli uzmanların keşfettiği gezegenin bulunduğu bölgede sıcaklıkların ne çok yüksek ne de çok düşük olduğu; yani gezegenin yaşama imkan verebilecek bir “yaşanabilir bölge”de yer aldığı belirtiliyor.

Uzmanların GJ667Cc adını verdiği gezegen Dünya’dan yaklaşık 4 kat daha yoğun bir kütleye sahip. En yakınındaki yıldızın etrafında bir kez dönüşü ise 28 gün alıyor. Scorpius (Scorpion-Akrep) takımyıldızında yer alan gezegenin Kepler’den alınan fotoğraflarda çok net görünemediğini belirten uzmanlar, ancak yeni nesil teleskoplar sayesinde gezegenin atmosferine bakarak, üzerinde yaşam olup olmadığının anlaşılabileceğini söylüyor.

‘Su Varsa Yaşam Olabilir’

Bilimadamları GJ667Cc’nin etrafında döndüğü kızıl yıldızın ışığının oldukça sönük gözlemlendiğini; dolayısıyla gezegenin Dünya’dan daha karanlık olduğunu belirtiyor. Ancak, yıldız büyük oranda kızılötesi ışın yaydığı için, gezegenin bu ışınları Dünya’dan daha yoğun oranda enerji olarak alabildiği de vurgulanıyor.

‘Yeni Keşfedilen Dünya Benzeri Gezegende Yaşam Olabilir’
‘Yeni Keşfedilen Dünya Benzeri Gezegende Yaşam Olabilir’

Uzmanlar, yapılan gözlemlerde gezegenin kayalık bir yüzeyi olduğunu tespit ettiklerini belirtiyor. Gezegenin suyu ve basit ya da gelişmiş yaşamı destekleyebilecek bir atmosferi bulunduğu da bilgiler arasında.

California Üniversitesi’ndeki ekipten Steven Vogt, “Bulduğumuz gezegenin yıldızına uzaklığı çok iyi. Ne üzerindeki olası suyu kaynamayla kaybedeceği kadar yakın, ne de tamamen dondurucu soğuk olacak kadar uzak” diyor.

Kurşunu Eriten Gezegen

Yeni gezegenin keşfinde rol oynayan Kepler Uzay Teleskobu, bugüne dek 2 binin üzerinde gezegenin keşfedilmesini sağladı. Bu keşifler arasında ilgi çekici birkaç gezegen de bulunuyor. Örneğin, kurşunu bile temas halinde eritebilecek kadar sıcak bir gezegen de keşfedilenler arasında.

Kepler’in aldığı görüntüler üzerinde çalışan bilim adamları uzayda daha önce tahmin edilenden çok daha fazla dünya benzeri gezegen keşfedildiğini belirtiyor. Bu keşiflerin Dünya’da yaşamın nasıl oluştuğuna dair ipuçları sağlaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG