Erişilebilirlik

Yemen İran-Suudi Arabistan İlişkilerini Geriyor


Hasan Ruhani
Hasan Ruhani

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Yemen’de Suudi Arabistan önderliğindeki hava saldırılarını sert bir dille eleştirmesinin ardından, Tahran-Riyad ilişkileri geriliyor.

Tahran’daki Ulusal Ordu Günü törenlerinde konuşma yapan Hasan Ruhani, Suudi Arabistan’a yönelik olarak, “Kalplere nefret tohumları serptiniz, yanıtını da er ya da geç alacaksınız” diye konuştu.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki hava saldırılarıyla “soykırım ve suç işlediğini” savunmuştu. Suudi Arabistan’ın İran’ın Yemen’de hava saldırılarıyla hedef aldığı Şii Husi milislerine askeri ve mali destek sağladığına inanılıyor, ancak Tahran hükümeti iddiaları reddediyor.

Suudi Krallığı, dünkü hava saldırılarının ardından Birleşmiş Milletler’in Yemen’e acil insani yardım olarak istediği 274 milyon doların tamamını karşılama sözü verdi.

BM çatışmalarda 150 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığına dikkati çekiyor. Hava saldırılarının başından bu yanaysa ülkede 700’ü aşkın kişi öldü. Bunların kaçının isyancılar olduğu bilinmiyor. Suudi Arabistan önderliğindeki hava saldırılarına bölgede İran’ı tehdit olarak gören Sünni Arap devletleri destek veriyor.

Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Adil bin Ahmet el Cübeyr, yaptığı yazılı açıklamada, BM’ye yapılacak bu yardımın Suudi Arabistan’ın “kardeş Yemen halkına yardım etme konusundaki kararlılığını” gösterdiğini bildirdi.

Husi isyancıları, Eylül ayından bu yana Yemen’in başkenti Sanaa’yı kendi denetimler altında bulunduruyor. Milisler, bir süre önce Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur el Hadi’yi de devirmişti.

Husiler eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’ten destek alıyor. Ali Abdullah Salih, 2012’de Arap Baharı ayaklanmalarının kendi ülkesine sıçramasının ardından 30 yıldır sürdürdüğü devlet başkanlığı görevini terke zorlanmıştı.

Dün de (cuma) İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, BM’ye bir Yemen barış planı sundu. Plan, Yemen’e yapılan tüm dış kaynaklı saldırılara son verilmesi, Yemen’deki barış görüşmelerinin sürdürülmesi ve ulusal bir birlik hükümeti kurulması çağrısında bulunuyor.

Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon bombardımanında dün Sanaa, Taiz ve Aden kentleri hedef alındı.

Öte yandan el Kaide de Yemen’deki kargaşadan yararlanarak ülkenin doğusundaki denetimini güçlendirmeye çalışıyor. El Kaide savaşçıları dün Hadramawt ilinin merkezi Mukalla’da orduya ait bir kampı ele geçirdi. Yetkililer, el Kaide militanlarının kamptaki tank, roketatar ve hafif silahlara el koyduğunu bildirdi.

Dün Başkan Barack Obama da Suudi Arabistan Kralı Salman’la telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada iki liderin Yemen’de BM’nin arabuluculuğunda barış görüşmelerine destek verdiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da Yemen’deki taraflara acil ateşkes çağrısı yaptı. Ban, Yemen’de görüşmelerin başlaması için tüm tarafların çatışmalara son vermesi gerektiğini açıkladı.

Hafta başında BM’nin Yemen özel temsilcisi Cemal Benomar, tarafları bir araya getirmeyi başaramayınca istifa etmişti. Faslı Benomar’ın yerine Moritanyalı diplomat İsmail Uld Şeyh Ahmet’in getirilmesi bekleniyor.

Suudi Arabistan ve müttefikleri, Benomar’ı Husiler’e yumuşak davranmakla suçluyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG