Erişilebilirlik

'Yemen'e Operasyonlar Devam Edecek'


Sanaa Havaalanı'nda hava saldırılarında tahrip edilen bir araç
Sanaa Havaalanı'nda hava saldırılarında tahrip edilen bir araç

Bir Suudi askeri sözcü, Yemen hükümetinin ihtiyacı olduğu sürece Husi isyancılara yönelik hava saldırılarının devam edeceğini açıkladı.

Sözcü Tuğgeneral Ahmet Asseri, operasyonun ana amacının Yemen hükümetinin korunması olduğunu söyledi. Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Adil el Cübeyr de Husi milislerinin Yemen’de ilerleyişini durdurmayı amaçladıklarını bildirmişti.

Suudi Arabistan ve Mısır hükümetleri ayrıca stratejik öneme sahip Bab’ül Mendep Boğazı’na savaş gemileri gönderdi. Bab’ül Mendep Boğazı, Süveyş Kanalı’na giden ticari gemilerin Kızıldeniz’e giriş noktası.

Dün de devam eden Suudi hava saldırıları, başkent Sanaa ve çevresinde Şii Husi milislerine ait askeri üsleri ve diğer hedefleri vurmaya devam etti. Askeri yetkililer, Husiler’in yoğun olduğu kuzeydeki Saada ilinin de bombalandığını belirtti. Öte yandan Umman Denizi kıyısındaki Şakra kenti sakinleri, Husi savaşçılarının kenti ele geçirdiğini belirtiyor.

Başkent Sana’yı ve ülkenin güneyindeki bazı bölgeleri ele geçiren Husilerin ilerlemesi karşısında, Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi ülkeyi terk etmişti.

Mısırlı yetkililer Hadi’nin, gündemi Yemen olacağı tahmin edilen iki günlük bölgesel zirve için Şarm el Şeyh’e geldiğini bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jeff Rathke, Washington’un Suudi Arabistan önderliğindeki operasyona destek verdiğini, bununla birlikte hedefin siyasi çözüm olması gerektiğini savundu.

İran Husiler’e para ve eğitim desteği verdiği iddialarını yalanladı, Suudi operasyonunun Yemen’deki durumu daha da kötüleştirecek ve can kaybını arttıracak tehlikeli bir adım olduğunu savundu. İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Yemen’de diyalog ve ulusal uzlaşma çağrısı yaptı. Zarif, hava saldırılarının Yemen’in birleşmesini daha güç hale getireceğini savundu.

Öte yandan merkezi Katar’da bulunan El Cezire televizyonu, Yemen’deki bürosunun saldırıya uğramasını kınadı. Husi isyancıları, Sanaa’daki El Cezire bürosunun kapısını ve güvenlik kameralarını tahrip etmiş ve ofisi talan etmişti.

Yemen 2012’de ülkeyi 30 yılı aşkın bir süredir yöneten Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in bir halk ayaklanmasından devrilmesinden bu yana istikrara kavuşamadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG