Erişilebilirlik

Yemen Cumhurbaşkanı Sarayından Kaçtı


Yemen Cumhurbaşkanı Hadi Mansur Şubat'ta başkent Sana'da halkı selamlarken
Yemen Cumhurbaşkanı Hadi Mansur Şubat'ta başkent Sana'da halkı selamlarken

Şii isyancıların Aden'e doğru ilerlemeye devam etmesi ve savaş uçaklarının cumhurbaşkanlığı sarayını bombalaması üzerine Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'nin açıklanmayan bir yere kaçtığı bildiriliyor

Yemenli yetkililer, Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’nin Şii isyancıların Aden’e doğru ilerleyişlerini sürdürmeleri üzerine kentteki sarayından kaçarak açıklanmayan bir yere gittiğini bildirdi.

Yetkililer kimliği belirlenmeyen savaş uçaklarının Çarşamba günü cumhurbaşkanlığı sarayını bombaladığını ve uçaksavar toplarının karşılık verdiğini açıkladı.

Hadi’nin bir yardımcısı Reuter Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada cumhurbaşkanının sağ olduğunu ve hala kentte bulunduğunu öne sürdü.

Askeri yetkililer ve bölge sakinlerine göre cumhurbaşkanının kaçmasından kısa bir süre önce isyancılar güney Yemen’de önemli bir hava üssünü Hadi’ye bağlı kuvvetlerle çatıştıktan sonra ele geçirdi.

Aden’in yaklaşık 60 kilometre kuzeyindeki el-Anad üssü Amerikan komandoları tarafından el-Kaide militanlarına yönelik insansız hava aracı (İHA) saldırılarında kullanılıyordu.

Amerika, başkent Sana’da Cuma günü Şii isyancıların kontrol ettiği iki camiye yapılan, 137 kişinin öldüğü bombalı intihar saldırılarından sonra tüm personelini Yemen’den çekmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı çekilme kararının Yemen’deki güvenlik durumunun giderek kötüleşmesi üzerine alındığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Amerika’nın Yemen’den kaynaklanan terörist tehditlerini aktif biçimde izlemeyi sürdüreceği ve bölgede bu tehditlere karşı gerekli yeteneklere sahip olduğu belirtildi.

BM’in Yemen Özel Temsilcisi Cemal Benomar, ülkenin iç savaşın eşiğine geldiği uyarısında bulunuyor.

İran ve 2011’deki Arap Baharı ayaklanmaları sırasında devrilen devlet başkanı Ali Abdullah Salih’le bağlantıları bulunan Şii Husi milisleri, Eylül ayında Sana’yı kuşatmış, Ocak ayında da cumhurbaşkanlığı sarayına girmişti.

Birleşmiş Milletler, Körfez ülkeleri ve aralarında Amerika’nın da bulunduğu Batılı devletler Hadi’ye destek veriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG