Erişilebilirlik

YDGH: Dağdan Şehre Yeni PKK mı?


Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDGH) isimli silahlı grup, Türkiye’de Temmuz ayında başlayan çatışmalarda adı en çok duyulan örgüt oldu. Kamuoyu onları PKK’nın gençlik yapılanması olarak tanıdı. Bunu onlar da, PKK da reddediyor. Siyasi uzmanlara göre Kürt sorunun demokratik çözümü için YDGH’nin lağvedilmesi gerektiğini düşünüyor.

Girişi büyükçe bir örtü ile kapatılmış bu sokak Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde. Sokağın girişi barikatla kapatılmış. Barikatın arkasında ellerinde Kalaşnikof tüfek taşıyan sivil giyimli gençler geziyor. Yaş ortalamaları 20 civarında olan gençlerin yüzleri kapalı, sadece gözleri açık. Bulundukları yere ‘mevzi’ adını vermişler. Grubun içindeki iki genç kız dikkat çekiyor. Biri adının Sara diğeri Jin olduğunu söylüyor. Çevrelerinde bulunanlara talimatlar yağdırıyor. Çevrede yaşayanlardan zorla aldıkları araçlarla sokakta geziyorlar. Araçlar silahlı gruplara yiyecek ve - mühimmat olduğunu tahmin ettiğimiz - bazı kutular getiriyor. Sokağın ucundaki barikatta nöbet tutanlardan birinin yüzündeki maskeyi film meraklıları tanıyor. “V for Vandetta” filmiyle ünlenen maske. O silahla nöbet tutarken arkadaşı dürbünle çevreyi gözetliyor. Biraz sonra yanlarına Jin geliyor. Nöbet sırasının kendisinde olduğunu söylüyor. Jin, bölgede yaşanan olaylar nedeniyle eylemlere başladıklarını belirterek ”Devlet çözüm süreci adı altında 2,5 yıl Kürt halkını oyalamıştır. Biz bu tür projeleri reddediyoruz” dedi.

Bismil de bölgedeki birçok yerleşim yeri gibi eylemlere sahne oldu. Sokaklara hendek ve barikatlar kazan eylemciler, polisleri bulundukları alanlara sokmamak için çatışıyor. Çatışmalarda hem güvenlik güçlerinden, hem eylemcilerden hem de sivillerden ölenler oluyor. Bismil evine roket isabet eden 9 yaşındaki Elif Şimşek gibi. Valilik, Şimşek’in YDGH’lıların attığı roketle öldüğü açıkladı. Ancak Jin bunu doğru olmadığını savundu.

YDGH: Dağdan Şehre Yeni PKK mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Cizre’de YDGH

YDGH eylemlerinin yoğun olduğu yerlerden biri de Cizre. Geçen ay 8 gün sokağa çıkma yasağı uygulanan ilçede çatışmalar durdu. Ancak sokak aralarındaki hendek ve barikatlar duruyor. Hendeklerin bazıları patlayıcıyla dolu. Sokakların birinde rastladığımız ve YDGH militanı olduğunu söyleyen Sipan isimli bir genç, tutuklanma korkusu nedeniyle bu tarz eylemlere yöneldiklerini savundu. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Sipan, “En ufak bir şeyde gelip bizi tutukluyorlar, buna izin vermiyoruz. Bizim hakkımızı versinler, bir mitinge gidiyoruz hemen yakalıyorlar. Daha dün bir arkadaşımızı tutukladılar. Ben seçimde bir bayrak taşıdım diye aylarca hapis yattım” diye konuştu. Eylemler sırasında hemen tamamının yüzü kapalı. İnsanlar onlardan ‘gençler’ diye söz ediyor. Kamuoyu onları yine Cizre’de 24 Haziran 2013 tarihinde gündüz, düzenledikleri törenin görüntüleriyle tanıdı. Törene “YDG-H Asayiş” yazılı ve Abdullah Öcalan’ın resimlerinin bulunduğu siyah tişört giyerek katılan 87 kişi grubun kuruluşunu ilan etti. Bir ay sonra ise yine aynı tören Diyarbakır’ın Fiskaya semtinde düzenlendi. Böylece kısa süre içinde birçok il ve ilçede görülmeye başlandılar. Türkiye’nin Güneydoğu’sundaki birçok eylemde boy gösteren grup devletin dikkatinden de kaçmadı.

PKK Gençliği İddianamelerde

2007 yılında başlatılan, PKK’nın şehir yapılanması KCK ile ilgili soruşturma dosyasında aynı isimde olmasa bile PKK’nın gençlik yapılanmasına geniş yer verildi. YDGH’nin kuruluşu 2012 yılına dayanır. “PKK’nın 4. Stratejik Mücadele Dönemi” adını verdiği dönemde örgüt, “Devrimci Halk Savaşı”nı başlatarak “şehir gerillacılığı”nı geliştirmeyi hedefine koydu. Amaç, çatışmaları dağlardan şehirlere getirmekti. Örgütün amacının, bir taraftan süren çözüm sürecinde devleti çözüme zorlamak, diğer yandan çözüm sürecinin son bulması halinde şehir savaşını başlatmak, sokak çatışmalarına hazırlanmak olarak belirtiliyor.

'PKK ve YDGH Arasında Organik Bağ Yok'

Uzun yıllar PKK içinde faaliyet gösteren ve örgüt yönetiminde yer alan ancak daha sonra ayrılarak Avrupa’ya yerleşen Hüseyin Turhallı’ya göre, YDGH ideolojik olarak PKK’ya bağlı ancak organik bağ yok. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Turhallı, organik bağ olmasa da YDGH’nin denetimden çıkamayacağını belirterek, “PKK'nin basın üzerinden yapacağı bir açıklamaya kesinlikle uyacaklar yani bu anlamda denetime tabidirler. Denetimde olmadıkları düşünülemez, düşünülmemelidir. Ancak eylemleri talimata tabi değildir ve özerktirler. Ama nihayetinde tabi oldukları bir üstün güç vardır. Bir ateşkes durumunda mutlak surette bunlar da o ateşkese uyacaklardır. Tek sorun şu, eğer bunların içine istihbarat örgütleri girmişse, bir süre denetimsiz kalabilirler. Büyük olasılıkla MİT de bunların içine girmiştir. Ancak bu etki sınırlıdır ve zamanla bu da etkisiz hale gelir” dedi.

Örgütün silahlı kanadının başındaki isim olan Murat Karayılan, YDGH ile bağlarını kabul etmedi. Karayılan, ”YDGH için yaptığım değerlendirme, YDGH’nin kendi direnişiyle kendisini bize de, topluma da, devlete de kabul ettirmiş olan yeni bir güç olduğu, Kürt gençliğinin yeni bir iradeleşmesi olduğu yönündedir”

‘Lağvedilmesi Şart’

Diyarbakır’da bulunan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Vahap Çoşkun, iki örgütün bir biriyle bağlantılı olmadığı tezine katılmıyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Çoşkun, PKK’nın tabanındaki gençleri sokakta tutmak ve muhaliflerine baskı kurmak için YDGH’yı kurmuş olabileceğini söyledi. Çoşkun, Kürt sorununa demokratik bir çözüm için bu yapının derhal lağvedilmesini gerektiğini vurgulayarak, ”PKK gerçekten demokratik sürecin yürümesini istiyorsa yapacağı en önemli adım YDGH’nin lağvedilmesidir. Bu artık ciddi manada insanlara zarar veren yapı haline geldi. Şehir içerisinde gençlerin eline silah verilmesi, çocuk yaştakilerin sokaklarda silahla dolaşması, asayiş adında faaliyet göstermesinin, ne Kürtler’e faydası var, ne de kabul edilebilir bir tarafı var. Bu kesinlikle zarar veren bir yapı ve sonuçlarını görüyoruz. Siyasetin önünü kapatıyor. Çatışmayı YDGH eliyle yaptığınızda siyasetçiler geri çekilir. Seçimlerden önce HDP’nin kamusal alandaki varlığını düşünün ve çatışmalardan sonrakini düşünün. Neredeyse yok gibi tamamen geri çekildiler. Çünkü bu bir çatışma, çatışmayı da elinde silah bulunduranlar yapar. Elinde silah bulunduran da YDGH ve onların söylediklerinin etkisi var” şeklinde konuştu.

Geçen yıllarda sıkça yol kesme ve kepenk kapatma eylemlerine imza atan grup, PKK’nın sert uyarısı üzerine bu tarz eylemlere son verdi. Grubun bu tarz eylemleri daha önce de eleştiri konusu olmuştu. PKK 2000’lerin başında da Teyrebazen Azadiya Kurdistan adlı paramiliter bir örgüt kurmuştu. Eylemleri eleştiri alınca örgüt lağvedildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG