Erişilebilirlik

Yargıç Seçimi Washington'da Gerilim Yaratıyor


Yargıç Seçimi Washington'da Gerilim Yaratıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Anayasa Mahkemesi yargıçlarından Antonin Scalia’nın ani ölümü Washington ve ötesinde siyasi deprem etkisi yaptı. Muhafazakar yargıcın ölümünün, yerine kimin atanacağı konusunda Beyaz Saray’la Cumhuriyetçi Parti kontrolundaki Senato arasında ciddi bir çekişmeye yol açması bekleniyor. Scalia’nın koltuğuna oturacak yeni üyenin Anayasa Mahkemesi’nin ideolojik dengesinde değişiklik yapması sözkonusu.

1986’da dönemin başkanı Ronald Reagan tarafından atanan yargıç Antonin Scalia, Anayasa Mahkemesi’nin en muhafazakar kararlarından bazılarına imza attı.

Başkan Barack Obama, Yargıç Scalia'nın 30 yıl boyunca Anayasa Mahkemesi'nin en etkili isimlerden biri olduğunu söyledi.

Başsağlığı dilekleri ve anma etkinlikleri henüz bitmeden dikkatler, Scalia’nın yerini kimin dolduracağı tartışmalarına çevrildi.

Başkan Obama, yeni bir yargıç adayını en kısa zamanda göstermeyi planlıyor. Senato’daki Cumhuriyetçi Partililer ise, önümüzdeki yıl yeni başkan göreve başlamadan önce Anayasa Mahkemesi için aday gösterilen yargıca onay vermeme konusunda kararlı.

Cumhuriyetçi başkan aday adayı Ted Cruz, Senato'nun son 80 yıldır, seçim yılında Senato'nun yeni bir yargıç için onay verdiği görülmedi dedi.

Obama’nın Senato’daki müttefikleriyse farklı düşünüyor. Başkan aday adayı Senatör Bernie Sanders şunları söyledi: “Anayasa çok açık. Anayasa Mahkemesi üyesi olacak yargıçları aday göstermek, başkanın görevleri arasındadır. Senato da adayları onaylar. Bence Başkan Obama adayını açıklamalı. Umarım bunu bir an önce yapar.”

Anayasa Mahkemesi yargıçları, hayat boyu bu görevde kalıyor. Antonin Scalia’nın koltuğuna oturacak yeni yargıç, kürtajdan silah kontrolu ve mali çevrelerin gücüne kadar kilit öneme sahip birçok konuda mahkemenin ideolojik dengesini değiştirebilir. Senato’daki Cumhuriyetçi Partililer’in Başkan Obama’nın adayını onaylamaması durumunda Kasım seçimleri, sadece Beyaz Saray’ın yeni sahibini belirlemekle kalmayacak, aynı zamanda Anayasa Mahkemesi’nin yapısını da değiştirecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG