Erişilebilirlik

‘Yardımcı Pilot Kaza Günü Raporluydu'


Alman Savcı, Barselona’dan Düsseldorf’a giden uçağı beraberindeki 149 yolcuyla birlikte Fransız Alplerine kasıtlı olarak düşürdüğü sanılan yardımcı pilotun evinde yapılan arama sonucu, kaza günü raporlu olduğunu bildirdi

Alman Germanwings Havayollarına ait yolcu uçağını kasten düşürdüğü sanılan yardımcı pilot Andreas Lubitz'in evinde ulaşılan hasta olduğuna dair raporun, kaza gününü de kapsadığı ifade edildi.

Alman yetkililerin yaptığı açıklamada, raporun "devam eden hastalığın uygun tedavisi" için verildiği bildirildi ancak hastalığın ne olduğu belirtilmedi.

Ülkede basında yer alan haberlerde, 27 yaşındaki Alman pilotun depresyonda olduğu bildiriliyordu.

Alman Polisi, Barselona’dan Düsseldorf’a giden uçağı beraberindeki 149 yolcuyla birlikte Fransız Alplerine kasıtlı olarak düşürdüğü sanılan yardımcı pilotun evinde arama yaptı.

Buruşturulup atılmış rapor

Yardımcı pilot Andrea Lubitz’in uçuşta olmadığı zamanlarda kaldığı iki ayrı evde arama yapıldı. Lubitz’in anne babasının yaşadığı ev ile Düsselfdorf yakınlarındaki Montabour kasabasındaki kiralık bir başka evdeki delil olarak kabul edilebilecek bazı eşya ve belgelere el konuldu.

Evlerde yapılan inceleme sonucu, doktor tarafından gerekli tedavi için verilen hasta olduğuna dair raporun, kazanın meydana geldiği günü de kapsadığı ortaya çıktı.

Kazanın soruşturmasını sürdüren Fransız savcı Brice Robin, Perşembe günü yaptığı basın açıklamasında, yardımcı pilot Lubitz’in uçağın kaptan pilotu dışarı çıktığı sırada kokpit kapısını kilitleyerek uçağı kazaya götürdüğünü söylemişti.

“Depresyon nedeniyle ara verdi”

Kokpit’te kaydedilen son ses kayıtlarında yardımcı pilot Lubitz, otomatik pilotta ve yüksek irtifada seyreden uçağın hızını saatte 700 kilometreye düşürerek 8 dakika içinde kademeli olarak çok daha alçak irtifada uçurmuştu.

Yetkililerin, herhangi bir terör listesinde olmadığını kaydettiği Lubitz ile ilgili Alman medyasında geçmişte depresyon gerekçesiyle çalışmaya bir süre ara verdiği yazıyor.

Alman Bild gazetesinde yer alan bir başka haberde ise, yardımcı pilotun, depresyon nedeniyle tıbbi yardım aldığı kaydedildi. Gazetelerde yer alan iddialar, Lufthansa yetkililerince doğrulanmadı. Şirket yetkilileri, pilotun uçuş için gerekli olan tüm fiziksel ve psikolojik testlerden geçerek uçmaya yüzde yüz elverişli olduğunu belirtmişti.

Yolcular son ana kadar habersizdi

Öte yandan Fransız savcı tarafından açıklanan kokpit ses kayıtlarında, yolcuların, uçağın kendilerini ölümcül bir rotaya soktuğundan son anlara kadar habersiz olduğu açıklandı. Ses kayıtlarında, son anda uçağın içinden gelen çığlıkların duyulduğu bildirildi.

Kokpit ses kayıtlarının ayrıca, tuvalete gitmek için dışarı çıkan kaptan pilotun, tekrar kokpite girebilmek için kokpit kapısını defalarca adeta yumrukladığı, ancak yardımcı pilotun bu çabaya sessizlikle yanıt verdiği kaydedildi. Kokpitteki sessizlikte, Lubitz’in normal bir şekilde nefes alıp verdiği belirtildi.

Alman Germanwings Havayollarına ait uçak, beraberindeki 144 yolcu ve 6 mürettebatla birlikte, İspanya’nın Barselona kentinden, Almanya’nın Düsseldorf kentine yaptığı uçuş sırasında Fransa’nın güneyindeki Alp Dağlarının eteklerine düşmüştü. Geniş bir alana yayılan uçak enkazından kurtulan olmadı.

72 Alman ve 35 İspanyol yolcunun bulunduğu uçakta 18 farklı ülkeden kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG