Erişilebilirlik

Yanarak Ölen Filistinli Bebek Toprağa Verildi


A rescue boat approaches a submerged car on a flooded street after heavy rainfall in Guiyang city, Guizhou province, China.
A rescue boat approaches a submerged car on a flooded street after heavy rainfall in Guiyang city, Guizhou province, China.

Batı Şeria’da aşırı görüşlü Yahudiler’in düzenlediği düşünülen saldırıda yanarak hayatını kaybeden bir buçuk yaşındaki bebeğin anne-babası ve ağabeyi yaşam mücadelesi veriyor.

İşgal altındaki Batı Şeria’daki eve atılan Molotof kokteyli 18 aylık bebek Ali Saad Davabşa’nın ölümüne yol açmış, olay büyük uluslararası öfkeye yol açmış, İsrail aşırı dinci Yahudi yerleşimcilerin yol açtığı şiddet olaylarına engel olmamakla suçlanmıştı.

Bebeğin cenazesine yüzlerce Filistinli katıldı. Doktorlar Cumartesi sabahı küçük Ali’nin yaralarından dolayı öldüğünü bildirdi.

Öte yandan İsrail askerleri, Ramallah yakınlarında kendilerine Molotof kokteyli atan bir Filistinli’yi vurarak öldürdü.

Batı Şeria ve Gazze’de devam eden birkaç aylık sessizlik, İsrailli ve Filistinliler arasında son birkaç gündür birbiriyle bağlantılı olarak yaşanan üç ayrı şiddet olayıyla sarsıldı.

Olaylarda bazı Filistinliler ölürken, çok sayıda kişi de yaralandı. Ayrıca Doğu Kudüs ve Şuafat mülteci kampında da olaylar çıktığı bildiriliyor.

Ölen bebeğin babası Saad Davabşa, İsrail’in güneyindeki Soroka hastanesinde tedavi altına alındı. Hastane sözcüsü üçüncü derece yanıkları bulunan babanın hayati tehlikesinin devam ettiğini bildirdi. Anne Riham Davabşa ve dört yaşındaki oğulları Ahmet de Tel Aviv yakınlarındaki Tel Haşomer hastanesinde tedavi görüyor. Anne ve çocuğunun da yaşam mücadelesi verdiği belirtildi.

Filistinli ailenin tuğla ve betondan yapılmış küçük evi cuma günü alevler içinde kaldı. Evin duvarlarına sprey boyayla Yahudi yıldızı çizildi, “intikam” ve “Çok yaşa Mesih” yazıları yazıldı.

Olay Filistinlileri öfkeye boğarken, İsrail uluslararası kınamalara maruz kaldı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, uzun süredir konuşmadığı Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı arayarak, olayı kınadı, “her anlamda iğrenç ve korkunç bir terör eylemi” diye niteledi.

Nablus yakınlarındaki kundaklama, İsrail ordu sözcüsü Peter Lerner tarafından da kınandı. Lerner, “Teröristlerin Filistinliler’in hayatına kastetmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Filistin Kurtuluş Örgütü de olayın nedenini, İsrail hükümetinin “yerleşimci terörünü” yıllardır görmezden gelmesine bağladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı “acımasız” diye nitelediği terör saldırısını kınadı, İsrail’den saldırganları yargı önüne çıkarmasını istedi. Amerika ayrıca tüm taraflara gerginlikten uzak durma çağrısı yaptı.

Aşırı sağcı Yahudi yerleşimciler, hükümeti Filistinliler’e hoşgörülü davranmakla suçlayarak, uzun süredir Filistinliler’e, Arap asıllı İsrail vatandaşlarına, hatta İsrail askeri üslerine saldırılar düzenliyor.

STÜDYO VOA

Powell: “FED’in faiz indirmek için acelesi yok” – 29 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG