Erişilebilirlik

Yale Üniversitesi’nden Ebola Tahmini


Yale Üniversitesi’nden Ebola Tahmini
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı son rakamlara göre, Ebola salgını çoğunluğu Batı Afrika'da olmak üzere yaklaşık 5 bin can aldı. Ancak, Amerika'nın Sesi Carol Pearson’a göre bu sayı, Liberya’nın sadece bir ilçesinde iki ay gibi kısa bir süre içinde 18 kat daha artabilir.

Liberya Batı Afrika ülkeleri arasında Ebola’dan en fazla etkilenen ülke. Dünya Sağlık Örgütü Monrovia’daki vaka sayısının çokluğuna da dikkat çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, gelişmiş ülkelere birçok kez yardım çağırısında bulundu. Bazı yardımlar yapıldı. Yeni tedavi merkezleri kuruldu. Ancak Yale Üniversitesi’ne göre, yapılan bütün çağrılara anında yanıt verilseydi bile Liberya nüfusunun dörtte birinin yaşadığı Monrovia’yı da içine alan Montserrado bölgesinde salgının yayılması durdurulamazdı.

Yapılan araştırma, daha fazla çaba sarfedilmezse Aralık ayının ortasına kadar sadece bir bölgede 170 binden fazla kişinin Ebola’ya yakalanacağı ve 90 binden fazla insanın da yaşamını yitireceği tahmininde bulunuyor.

Toronto Üniversitesi’nden Profesör Doktor David Fisman, Lancet Bulaşıcı Hastalıklar dergisinde yayınlanan araştırmayı yorumladı: “Bu araştırmayı bu kadar önemli bulmamın nedeni, biz Ebola’ya karşı bir eylem beklerken, salgın her geçen gün çok hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor ve vaka sayıları da buna bağlı olarak artıyor. Bu makale de bu durumun ne kadar acil olduğuna dikkat çekiyor.”

Yale araştırmasına göre salgının kontrol altına alınabilmesi fırsatı her geçen gün azalıyor.

Bir başka deyişle, Doktor Fisman salgının büyümesini yatırım yapmaya benzetiyor: “Paranızı iki haftada bir yüzde 50 artan bir fona yatırarak büyüttüğünüzü düşünün. Bu harika olurdu. Bizim aynı hızda büyüyen Ebola’yla yaşadığımız durum da aynı.”

Lancet’te yayınlanan rapor, eğer salgını kontrol altına alma çabaları Kasım ortasına kadar hastanelere 4800 yeni yatak eklenerek, teşhis yöntemlerini hızlandırarak, insanlara kendi bakımlarını sağlayabilmeleri için sağlık paketleri dağıtarak arttırılırsa, Liberya’nın Montserrado ilçesinde neredeyse 100 bin kişinin Ebola’ya yakalanmasının önlenebileceğini öngörüyor.

Dr. Fisman’nın tahminlerine göre Ebola’dan kırılan Batı Afrika’da, eğer ülkeler hızlı hareket edip virüsü derhal kontrol altına alamazlarsa, büyük bir ihtimalle halkın yüzde 70’i yaşamını yitirecek, 700 bin kişi de Ebola’ya yakalanacak.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG