Erişilebilirlik

Yabancılar Yemen’den Kaçmaya Çalışıyor


Yabancılar Yemen’den Kaçmaya Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Yemen’de Husi milisler ve hükümet kuvvetleri arasında çatışmalar artarken ve Suudi Arabistan’ın hava saldırıları sürerken yabancılar da ülkeden çıkma yolları arıyor. Amerikalı aileleler de Yemen’deki tanıdıklarını kurtarmaya çalışıyor.

Yemenliler hava saldırılarının yolaçtığı enkazın altında kalanları ararken Amerikalılar da ülkedeki yakınlarından haber almaya çalışıyor.

New York’ta yüksek lisans eğitimi gören Sarah Alsaidi haftalardır Amerikan vatandaşı olan 78 yaşındaki dedesine ulaşmaya çalışıyor. Alsaidi, aldıkları cevabın çok sıradan, genel bir mesaj oduğunu,“henüz ülkeden tahliye için bir planımız yok” dendiğini söylüyor.Bu da yakınları Yemen’de bulunan herkes için biraz daha umutsuzluğa kapılmak ve hayal kırıklığı yaşamak demek.

Sarah geçen gün dedesinden haber almış. Yaşlı adam, ABD’nin yardımı olmadan Yemen’den çıkmayı başarmış.

Rusya, Kanada, Hindistan ve diğer ülkeler kendi vatandaşlarını Yemen’den çıkarırken, ABD ülkedeki Amerikalılar’dan güvenli bir yer bulmalarını ya da kendi kendilerine ülkeyi terk etmelerini istedi.

Açıklama Dışişleri Sözcüsü Marie Harf’e göre, “Yemen’deki durumun ne kadar tehlikeli olduğunu bilerek ülkeye asker gönderip tahliye operasyonu düzenlemek, daha fazla Amerikalı’nın hayatını tehlikeye sokabilir.

Arap asıllı Amerikalılar’ın haklarını savunan gruplar, Yemen’de sıkışıp kalan Amerikalılar adına Amerika Dışişleri ve Savunma Bakanlığı aleyhine dava açtı.

Brooklyn’de ağırlıklı olarak Araplar’ın yaşadığı Bay Ridge mahallesindeki Yemenliler çok öfkeli. Birçoğunun akrabaları için Yemen’den kaçmak imkansız.

New York Arap Amerikalılar Derneği’nde gönüllü çalışan Etifak karmaşık aile durumlarının kaçmayı zorlaştırdığını söylüyor. Etifak,

İki amcasının Amerikan vatandaşı olduğu halde ailelerini bırakıp nasıl Amerika’ya dönemediklerini söylüyor.

Başka bir gönüllü Yasmin Nagi, Yemen asıllı Amerikalı gençlere danışmanlık yapıyor. Nagi de bu duyguya yabancı değil. Amerika’yıyıllar önce terk eden Yemenli babası da ülkede sıkışıp kalmış ve hukuki olarak dönmesi de mümkün değil.

Babalarını ülkeden çıkarma umutlarını askıya aldıklarını söyleyen Yasmin bu nedenle üniversiteden sonra Yemen’e gideceğini söylüyor. Yasmin’in hayali üniversiteyi bitirdiğinide ülkesine gidip yeni neslin daha iyi bir geleceğe sahip olması için yardım etmek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG