Erişilebilirlik

Wyoming Önseçimlerinin Galibi Bernie Sanders


Wyoming'de kampanya yürüten Bernie Sanders son eyaletlerdeki önseçimlerin kendisine ivme kazandırdığını düşünüyor.
Wyoming'de kampanya yürüten Bernie Sanders son eyaletlerdeki önseçimlerin kendisine ivme kazandırdığını düşünüyor.

Vermont Senatörü Bernie Sanders, Wyoming eyaletinde yapılan Demokrat Parti önseçimlerini henüz resmi olmayan sonuçlara göre aldı. Sanders el kaldırma yoluyla yapılan önseçimi yüzde 56’yla Hillary Clinton’un önünde bitirdi.

Sanders son dokuz önseçimden sekizini kazandığı için önseçim yarışının gelinen bu aşamasında ivme kazandığını düşünüyor, ancak delege sayısı açısından hala Hillary Clinton’un gerisinde bulunuyor. Toplam 14 delege sayısına sahip Wyoming eyaleti, Sanders’ın büyük bir ilerleme kazanmasını sağlamayabilir, ama en azından Vermont senatörü, eski Dışişleri Bakanı Clinton’la arasındaki delege farkını 219’a indirmeyi başardı.

Demokrat Parti aday adaylarının parti adaylığını garantilemesi için önseçimlerde toplam 4765 delegenin 2383'ünü kazanması gerekiyor.

Cumhuriyetçi Parti cephesindeyse milyarder emlakçı Donald Trump yarışış 1237 delegeyle önde götürüyor. Trump’ın rakipleri Texas Senatörü Ted Cruz ve Ohio Valisi John Kasich ise, umutlarını Temmuz ayındaki parti kurultayına saklıyor. Cruz ve Kasich kurultayda uzlaşma adayı olup delegeleri kendilerine oy vermeye ikna etmeye çalışıyor. Ted Cruz geçen hafta Wisconsin önseçimlerini kazanmıştı, ancak Kasich delege sayısından diğer iki Cumhuriyetçi adayı geriden izliyor.

Bir sonraki önseçimler 19 Nisan’da New York eyaletinde yapılacak. Kamuoyu yoklamalarına göre Hillary Clinton New York’ta Sanders’ın açık farkla önünde bulunuyor. Siyasi uzmanlar çok sayıda delegenin bulunduğu New York’ta Clilnton’un Sanders’la arasını açacağı tahmininde bulunuyor. Bu da Sanders’ın parti adaylığı hayallerini suya düşürebilir.

New York ayrıca Trump’ın önemli destek aldığı bir eyalet. Bu eyaletteki önseçimlerde Donald Trump’ın diğer Cumhuriyetçi rakipleriyle arasını farklı açacağı tahmin ediliyor. Cruz’un Trump’ı yakalayabilmesi için kalan delegelerin yüzde 90’ını kazanması gerekiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG