Erişilebilirlik

Washington'daki Ulusal Park Restore Ediliyor


Washington'daki Ulusal Park Restore Ediliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Washington’da National Mall olarak bilinen ve ulusal park olan çimenlik alan, restorasyondan geçiyor. Amerikan Kongresi ve Washington Anıtı arasında iki kilometre boyunca uzanan, başkentin en çok ayak basılan bölgesi olan alanın çimleri yenileniyor

Washington’da National Mall olarak bilinen ve ulusal park olan çimenlik alan, restorasyondan geçiyor. Amerikan Kongresi ve Washington Anıtı arasında iki kilometre boyunca uzanan alanın çimleri yenileniyor. Amerika’nın Sesi muhabiri

Parkın çimlerinden Michael Stachowicz sorumlu.

20 yıl boyunca golf sahalarının bakımını yapan Michael Stachowicz şimdi Amerika’nın en ünlü yeşil sahasının bakımını gerçekleştiriyor: “Dünyanın dört bir yanından birçok insanın tanıdığı bir alanın tadilatını yapmak çok heyecan verici.”

Washington’da çok sayıda konser, festival ve yürüyüşe sahne olan, dünyaca ünlü müzelerle çevrili National Mall’u her yıl 25 milyondan fazla insan ziyaret ediyor. Ancak alanı kaplayan çimler bunca yıldır büyük zarar gördü.

Michael Stachowicz, “Çok sıkışmış, adeta tuğla gibi. Toprağı kaldırmakta zorlanıyorum” şeklinde konuşuyor.

Kaya gibi sert toprakta sadece yabani otlar ürüyor. Alanı kaplayan çimlerin hali içler acısı. Ancak tüm alan, 45 milyon dolarlık tadilat çalışmalarıyla yenileniyor.

Sert toprak, sökülüp kaldırılıyor. Yerine beyzbol sahalarına benzer bir zemin hazırlanıyor.

Tadilatın en iyi sonucu vermesi için akademik uzmanların da katılımıyla en iyi çimen türleri belirleniyor.

Michael Stachowicz, “Burası dünyanın en çok ayak basılan çimleri. Bu nedenle bulabileceğimiz en sağlam, en dayanıklı çim türünü arıyoruz” diyor.

Çimenlik alanın altında 4 milyon litre kapasiteli sarnıçlar inşa ediliyor. Bunun amacı, şiddetli fırtınalar sırasında düşen yağışın kirliliğe neden olmasını önlemek.

Stachowicz, “Washington’da fırtına giderlerine giren sular aşırı yağışlar sırasında kanalizasyon sistemine girip taşkınlara neden oluyor” diyor.

Sarnıçlar yağmur suyunun kanalizasyonlara girmesini önleyecek ve çimlerin sulanması için kullanılmasını sağlayacak.

Ancak sarnıçları inşa etmek hiç de kolay değil: “Bu alanın altı en az yüz yıllık borular, tüneller ve kablolarla kaplı.”

Uzmanlar bu yüksek voltajlı boru hattınınsa ne olduğunu bilmiyor.

İnşaata, havaya kaldırılan hattın etrafından devam edildi.

Çalışmaların birinci aşaması tamamlandı. Sonraki aşamalarınsa 2016’da seçilecek yeni başkanın 2017 Ocak ayında yapılacak yemin törenine yetiştirilmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG