Erişilebilirlik

Washington’da Radikal Şiddetle Mücadele Zirvesi


Geçen ay Paris'i ziyaret eden New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, evsahibi Belediye Başkanı Anne Hidalgo'yla birlikte Republique meydanında terör saldırısı kurbanları için düzenlenen anma törenine katılmıştı.
Geçen ay Paris'i ziyaret eden New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, evsahibi Belediye Başkanı Anne Hidalgo'yla birlikte Republique meydanında terör saldırısı kurbanları için düzenlenen anma törenine katılmıştı.

Beyaz Saray, Washington’da terör ve radikal şiddetle mücadele konulu üç günlük bir uluslararası zirveye ev sahipliği yapıyor. Çok sayıda ülkeden üst düzey yetkilileri biraraya getiren zirvede şiddete karşı yeni önlemler ele alınacak.

Amerikalı yetkililer bu zirveyle dünya ulus ve toplumlarını, radikal şiddet eylemlerini önleyecek çabalarla ilgili olarak bilgilendirmeyi amaçlıyor. Amerika’da halen üç kentte, Boston, Los Angeles ve Minneapolis-St. Paul’da bu yönde sosyal programlar yürütülüyor.

Zirve, özellikle son dönemde Avrupa’da yaşanan radikal dinci saldırıları izliyor. Geçen ay Paris’te Hazreti Muhammed karikatürlerini yayınlayan Charlie Hebdo mizah dergisini basan şeriatçı militanlar 17 kişiyi öldürmüştü.

Danimarka İstihbarat Dairesi Başkanı da, geçen hafta başkent Kopenhag’da bir kafe içinde ve bir sinagog dışında ateş açıp iki kişiyi öldüren silahlı saldırganın radikal İslam’dan etkilenmiş olabileceğini açıkladı.

Ayrıca Pazar günü IŞİD militanları, Libya’da 21 Mısırlı Kıpti’nin başının kesildiğini gösteren bir video yayınladı.

Zirveyle ilgili olarak gazetecileri bilgilendiren bir Amerikalı yetkili, IŞİD gibi terör örgütleriyle daha kapsamlı mücadele için, radikal şiddetin toplum içinde yer bulmasının da önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Üç gün sürecek zirvede aşırı görüşlü şiddet eylemlerini önlemek amacıyla ulusal ve uluslararası çabalar ele alınacak. Bu çabalar arasında hem Amerika, hem de tüm dünyada gençlerin radikalleştirilmesi ve aşırı görüşlü örgütlere katılmasının önüne geçilmesi için alınabilecek önlemlerin tartışılması da amaçlanıyor. Zirveye katılacak ülkeler, radikal terörle etkili mücadele amacıyla alınması gereken önlemleri belirleyecek.

Başkan Barack Obama, geçen Eylül’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda aşırı görüşlere karşı harekete geçilmesi çağrısında bulunmuştu. Obama BM’de yaptığı konuşmada, fanatik dinci tehdidini ve bu kişilerin cihatçı toplama faaliyetlerini önlemek amacıyla somut adımlar atılması gerektiğini, radikal terörle mücadelenin basit güvenlik adımlarının ötesinde olduğunu açıklamıştı.

Zirvede Başkan Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin konuşma yapması bekleniyor. Bir üst düzey yetkili, oturumlar sırasında Amerika’nın mücadele yönünde alacağı yeni politikaların da açıklanacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Kerry, Perşembe günü bakanlar düzeyindeki oturumlara evsahipliği yapacak. Oturumlara Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Judeh ve Afrika Birliği’nin­ barış ve güvenlikten sorumlu yetkilisi Smail Chergui katılacak.

60 ülkenin katılacağı toplantıda Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz temsil edecek.

Beyaz Saray yetkilileri, terör ve radikalleşmeyle mücadele alınında kaydedilen ilerlemeyi, 2015 yılında BM Genel Kurulu’nda değerlendireceklerini bildirdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG