Erişilebilirlik

ABD 'Çuval Saldırısı' Soruşturmasından Memnun


Jen Psaki
Jen Psaki

Amerika, hafta ortasında İstanbul’da üç denizci askerine düzenlenen saldırıya yönelik Türk hükümetinin tepkisinden memnun olduğunu bildirdi.

“Türk hükümetinin bu olayı ciddiye almasından memnunuz” diyen ABD Dışişleri Bakanı Jen Psaki, Türk Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarıyla, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın saldırıyı kınayan açıklama yayınladıklarını hatırlattı.

Türk savcılarının da olayla ilgili soruşturma yürüttüklerine değinen Psaki, Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği kanalıyla Türk yetkililerle yakın temasta olduklarını belirtti. Psaki şimdilik Türkiye’yle ilgili bir seyahat uyarısı yayınlanmadığını da sözlerine ekledi.

Çarşamba günü İstanbul’da demirleyen USS Ross adlı savaş gemisinde görevli üç asker sivil kıyafetleriyle kenti gezmeye çıktıkları sırada “protesto eylemi” düzenlediklerini iddia eden Türkiye Gençlik Birliği üyelerinin saldırısına uğradı. Askerlere kırmızı boya fırlatan ve başlarına çuval geçirmeye teşebbüs eden TGB üyesi 11 eylemci olay günü gözaltına alındı, ardından İstanbul Cumhuriyet Savcısı tarafından serbest bırakıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, önceki gün saldırının kendilerini “derinden kaygılandırdığını ve barışçı protesto çizgisini aştığını” söylemişti.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Steve Warren da saldırıyı kınadı, “Saldırı, görünen o ki sokak eşkıyalarınca yapıldı" diye konuştu. Warren, ayrıca "Bu saldırganlar, Türklerin ve Türk misafirperverliğine büyük bir gölge düşürüyor. NATO müttefiki Türkiye ile güçlü ilişkilerimizden memnuniyet duyuyoruz. Türklerin acil ve etkin bir şekilde olayı araştıracağından eminiz" demişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG