Erişilebilirlik

Ve Sarkozy Geri Döndü: 'Korkmuyorum'


Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2.5 yıl siyaset sahnesinden uzak kaldıktan sonra, kameraların karşısına geçerek siyasete dönüşünü resmen açıkladı. Sarkozy, hakkındaki çok sayıda yolsuzluk soruşturmasına rağmen geri dönmekten korkmadığını açıkladı

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2.5 yıl siyaset sahnesinden uzak kaldıktan sonra, kameraların karşısına geçerek siyasete dönüşünü resmen açıkladı. Sarkozy, hakkındaki çok sayıda yolsuzluk soruşturmasına rağmen geri dönmekten korkmadığını açıklayarak, “Fransa batıyor, yöneticiler vizyonsuz, politik ailem dağılmış. Sessiz kalamazdım. Sadece istediğim için dönmüyorum. Başka seçeneğim de yok” dedi.

Sarkozy, Facebook hesabından 29 Ekim’de yapılacak Halk Hareketi Birliği Partisi UMP’nin genel başkanlığına aday olduğunu açıkladıktan sonra, bu sefer de kameraların karşısına geçerek Fransızlar’a geri dönüş haerini bizzat verdi. Sarkozy’nin dönüş kararını açıklamak için yakın arkadaşının sahibi olduğu ülkenin en büyük televizyon kanalı TF1’ı değil, kamu kanalı France 2’yi seçmesi dikkat çekti.

Seçimleri kaybettiği 6 Mayıs 2012 tarihini hiç unutmadığını ve 2.5 yıldır hem Fransa’ya hem de politikaya uzaktan bakma şansını yakaladığını belirten eski Cumhurbaşkanı, “Bu 2 yılda çok şey öğrendim. En büyük hatam herşeyi kendim yapmak istememdi. Kriz vardı, aciliyet vardı, insanların hayal kırıklığına uğramaması için pek çok şeye ben karar verdim. Bu yanlıştı. Tek başına başarı yok. İstemeden kırdığım insanlar olduğunu farkettim. Eğer yeniden yapma şansım olsaydı, onları kırmazdım. Herkesi birleştiren geniş ve ortak bir alternatif yaratmak istiyorum” dedi.

“En ufak korkum olsa dönmezdim”

Sarkozy, hakkındaki soruşturma dosyalarına rağmen siyasete dönmekten korkup korkmadığına ilişkin bir soruya ise, “Eğer içimde en ufak bir endişe olsaydı, geri dönmezdim. Beynimde iki nöronluk zeka bile olsa, içimden bunları yaptığımı bilerek nasıl dönebilirdim ? Korksaydım geri gelir miydim ? Saatlerce ifade verdim, yıllarca her şeyi delik deşik ederek beni araştırdılar. En gizli telefonlarımı dinlediler. Bir şey olsaydı çoktan çıkardı. Korkmuyorum” yanıtını verdi.

Göçmen sorunu ve Schengen sınırları

Sarkozy, AB’nin içinde bulunduğu krize ve göçmen sorununa da değinerek, “Schengen sınırları bu haliyle kalamaz. Göçmen sorununun çözümünü dile getirmek için aşırı sağ olmanız şart değil. Bu sorunun çözümü için geç bile kalındı. Elbette FN’e (Fransız aşırı sağ partisi Front National) oy veren yurttaşlarımıza ahlak dersi verecek değilim. Ama Fransa’nın Ab’den çıktığı, içine kapandığı, değişimden korktuğu bir modele inanmaları beni endişelendiriyor. Gerekirse hepsiyle tek tek konuşup fikirlerini değiştirmek istiyorum” görüşünü dile getirdi.

“Hollande yalan söyledi”

Mevcut Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ekonomi politikalarında ve dış politik kararlarında “vizyonsuz” olduğunu dile getiren Sarkozy, Hollande’ın açıkça “Benim en büyük düşmanım finans cennetidir” dedikten sonra “bankacı bir ekonomi bakanı atayarak” kendi seçmenine yalan söylediğini savundu. Sarkozy, Hollande’ın Irak hükümetine IŞİD ile mücadelede destek vermek için askeri operasyona katılma kararını ise destekledi.

İlk etap Genel Başkanlık

Kaybettiği seçimlerin ardından yaptığı ilk televizyon programında son derece “kararlı ve hırslı” bir imaj çizen Nicolas Sarkozy, önce 29 Ekim’de UMP kongresinde aday olarak Genel Başkan seçilmeyi hedefliyor. Ardından gerekirse partinin de adını değiştirerek yeni bir yapı oluşturmak isteyen Sarkozy 2017 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Hollande’ın karşısına daha geniş çevrelerin katıldığı, genç bir ekiple çıkmayı hedefliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG