Erişilebilirlik

Vanuatu'da Kasırganın Maliyeti Artıyor


Güney Pasifik adalarından Vanuatu’nun Devlet Başkanı, şiddetli bir kasırganın ülkesinde büyük hasara yol açmasının ardından uluslararası yardım çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler’in Japonya’da düzenlediği ve afet yönetimiyle ilgili bir toplantıda konuşan Baldwin Lonsdale, ülkesinin yaşadığı doğal felaketten dolayı büyük üzüntü içinde olduğunu açıkladı.

Rüzgar hızı saatte 270 kilometreyi bulan ve gücü Amerika’da 5’inci kategori kasırgaya eşit olan Pam Siklonu, ada-devletteki neredeyse tüm köyleri tahrip ederken birçok evin çatısını uçurdu, çok sayıda ağacı devirdi ve elektrik direklerini devirdi.

Resmi olmayan rakamlara göre Pam Siklonu’nun etkilediği Vanuatu’da en az 44 kişinin öldüğü bildiriliyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, hasarın tahmin edilenden daha büyük olabileceği uyarısında bulunuyor.

Pam Siklonu'nun Vanuatu'da karaya çıktığını gösteren anı gösteren uydu fotoğrafı
Pam Siklonu'nun Vanuatu'da karaya çıktığını gösteren anı gösteren uydu fotoğrafı

​Vanuatu Devlet Başkanı Lonsdale’le bir özel görüşme yapan Ban, bu ülkenin iklim değişikliğinin zararlarından zaten etkilendiğini, kasırganın bu sorunları daha da arttırdığını bildirdi.

Ada-devletin tüm iletişim altyapısı hasar gördüğü için kasırganın yol açtığı can ve mal kaybının boyutları hala tam olarak bilinmiyor. Yetkililer, Pam Siklonu’nun Büyük Okyanus bölgesinde şu ana kadar yaşanan en büyük felaketlerden biri olabileceğine işaret ediyor.

Port Villa Havaalanı açılır açılmaz, Vanuatu’ya yardım uçuşlarının başlayacağı bildirildi.

Öte yandan Yeni Zelanda da Pam Siklonu’na hazırlanıyor. Ancak kasırga, yarın ve Pazartesi, adaların kuzeyinden geçecek.

Avustralya’nın doğusunda yer alan Vanuatu, 80’i aşkın adadan oluşan “Y” harfi şeklindeki takımadaları kapsıyor. Ülke nüfusuysa 300 binin altında.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG